Go to content

Bemiddelen en advies

De IDD verankert de definitie van bemiddelen in een online omgeving in de wet. Daarnaast gelden er, net zoals bij hypotheekadviseurs op basis van de MCD, vakbekwaamheidseisen voor feitelijk leidinggevenden van personen met klantcontact.

Bij bemiddeling en advisering dient op basis van de IDD rekening te worden gehouden met de wensen en behoeften van de klant. Deze wensen en behoeften hoeven niet actief uitgevraagd te worden maar kunnen worden vastgesteld op basis van de door de klant verstrekte informatie.

Inventariseren van wensen en behoeften van klanten

Een aanpassing in de Wft leidt ertoe dat u bij de bemiddeling in een verzekering de wensen en behoeften van uw klant moet inventariseren. Deze verplichting geldt zowel als u de klant adviseert, als bij execution only dienstverlening.

Bij het inventariseren van de wensen- en behoeften kunt u afgaan op de informatie die door de klant zelf is verstrekt. U hoeft geen aanvullende vragen te stellen. Het inventariseren van de wensen en behoeften leidt niet tot het geven van advies in de zin van de Wft.

Bij advies gaat het om een gepersonaliseerde aanbeveling aan de klant op basis van de door u uitgevraagde financiële positie, kennis, ervaring, doelstellingen en risicobereidheid van uw klant.

Vakbekwaamheidseisen voor leidinggevenden

Als er sprake is van dienstverlening met betrekking tot verzekeringen, stelt artikel 6 BGfo Wft vakbekwaamheidseisen aan feitelijk leidinggevenden van personen met klantcontact. Feitelijk leidinggevenden moeten de opgedane kennis actueel houden.

Er is geen sprake van een diplomaplicht voor deze feitelijk leidinggevenden (behalve wanneer zij zich ook rechtstreeks bezig houden met adviseren). De vereisten die gesteld worden in de modules basis, schadeverzekeringen particulier en schadeverzekeringen zakelijk corresponderen met de eisen van de richtlijn. Voor zover relevant kunt u aansluiting zoeken bij deze modules.

Vakbekwaamheidseisen voor voorheen vrijgestelde distributeurs

Werknemers en andere natuurlijke personen die bij een financiële dienstverlener adviseren over exportkredietverzekeringen, hagelschadeverzekeringen, paarden- en veeverzekeringen of glasverzekeringen, met uitzondering van broeiglasverzekeringen, hoeven niet over een diploma te beschikken.

Voor deze distributeurs geldt wel dat zij moeten voldoen aan de eisen voor permanent actueel vakbekwaamheid (artikel 6, tweede lid, BGfo Wft). Voor werknemers die bij een financiële dienstverlener adviseren over annuleringsverzekeringen, of verzekeringen die met het oog op een reis of vakantie worden gesloten, geldt dat zij geen Wft-diploma hoeven te bezitten maar aan een beroepskwalificatie moeten voldoen zoals beschreven in artikel 6, derde lid, BGfo Wft). Op deze manier worden de vakbekwaamheidseisen proportioneel ingevuld.

Moeten gevolmachtigde agenten ook aan de IDD voldoen?

Gevolmachtigde agenten zijn financiële dienstverleners zoals bedoeld in de Wft en het BGfo. De normen uit de IDD die op grond van de Nederlandse wet van toepassing zijn op financiële dienstverleners, gelden dus ook voor gevolmachtigde agenten.

Van belang voor de naleving van de Verordeningen op basis van de IDD is dat gevolmachtigde agenten verzekeringsdistributeur zijn in de zin van de IDD. Gevolmachtigde agenten moeten aan de IDD-normen voor ontwikkelaars voldoen indien zij verzekeringen samenstellen en in de markt verkrijgbaar stellen, of wanneer uit een algemene analyse van hun activiteiten blijkt dat zij een rol spelen bij de besluitvorming over het ontwerp en de ontwikkeling van de verzekering voor de markt.

Indien zij niet aan de normen voor ontwikkelaars hoeven te voldoen, moeten zij voldoen aan de normen voor distributeurs. Gevolmachtigde agenten zijn zelf verantwoordelijk voor het naleven van de wettelijke regels.