Go to content
Attention:

Lukt het niet om in te loggen op het AFM Portaal?

Het kan helpen om uw browsergeschiedenis/cookies te verwijderen

MiFID II

Het doel van MiFID II is het efficiënter en transparanter maken van de Europese financiële markten en het vergroten van de bescherming van beleggers. MiFID II wijzigt bepaalde regelgeving voor beleggingsondernemingen en handelsplatformen.

Heeft u vragen over MiFID II? Mail dan naar ondernemersloket@afm.nl. Specifieke vragen over transactierapportages kunt u mailen naar trs@afm.nl.

 

Motivatie inwerkingtreding MiFID II

De herziening van MiFID I en de introductie van de Markets in Financial Instruments Regulation (MiFIR) worden samen aangeduid als MiFID II. MiFIR is een Europese verordening. Dit bekent dat deze rechtstreeks doorwerkt in het Nederlands recht en niet in de Wft opgenomen hoeft te worden.

MiFID II, dat begin 2018 in werking trad, heeft als doel de tekortkomingen van MiFID I te repareren en de ordelijke werking van de financiële markten en de bescherming van beleggers te versterken. MiFID I is herzien omdat grote veranderingen op de kapitaalmarkten deze richtlijn hebben ingehaald. De evaluatie van MiFID I liet zien dat er een aantal tekortkomingen waren. Onder meer op het gebied van transparantie, toezicht op OTC-handel (over-the-counter) en technologische ontwikkelingen, zoals High Frequency Trading (HFT). Ook waren er onvoldoende regels voor markten die tot nog toe weinig gereguleerd zijn, zoals de handel in derivaten en gestructureerde producten.