Go to content
Attention:

Vanwege onderhoud aan onze systemen zal het AFM Portaal gedurende het paasweekeinde, 28 maart 16:00 (CET) tot en met 02 april 00:00 (CET) niet beschikbaar zijn.

Kostentransparantie

Een beleggingsonderneming moet zijn cliënt informeren over de totale kosten van de beleggingsdienstverlening en de financiële instrumenten. Eisen voor kostentransparantie gelden ook voor professionele beleggers en in aanmerking komende tegenpartijen.

Samenvatting regels

Samengevat houden de regels met betrekking tot kostentransparantie het volgende in:

  1. De beleggingsonderneming moet voorafgaand aan de dienstverlening (dit noemen we ex-ante kostentransparantie) de cliënt een totaaloverzicht van alle te verwachten kosten verstrekken. Onder alle kosten wordt verstaan: de kosten van de dienstverlening (beleggingsdienst en nevendienst) en de kosten van het financieel instrument, bijvoorbeeld de transactiekosten die een fonds maakt bij de koop en verkoop van effecten.

    De eisen voor kostentransparantie bij een financieel instrument zijn van toepassing wanneer een beleggingsonderneming financiële instrumenten aanbeveelt of verkoopt, of een verplichting heeft om een PRIIP’s KID of UCITS KIID te verstrekken.

  2. Met behulp van een illustratie moet de beleggingsonderneming haar cliënt inzicht geven in het cumulatieve effect van de totale kosten op het rendement.

  3. De beleggingsonderneming moet haar cliënt informeren over de manier waarop de kosten in rekening worden gebracht.

  4. De beleggingsonderneming die een doorlopende relatie heeft met een cliënt moet deze cliënt ten minste 1 keer per jaar informatie geven over de in totaal in rekening gebrachte kosten. Deze informatie kan in de reguliere periodieke rapportages worden opgenomen.

Voorbeeldcasussen en veelgestelde vragen

In 2 voorbeeldcasussen wordt beschreven hoe een beleggingsonderneming kan voldoen aan de bepalingen met betrekking tot kostentransparantie in verschillende situaties en momenten in de tijd.

Zie ook een aantal Q&A's van ESMA over kostentransparantie een lijst van veelgestelde vragen van de AFM.

Onderzoek AFM naar kostentransparantie

De AFM heeft in 2021 en 2022 onderzoek gedaan naar de naleving van de ex-ante en ex-post kostentransparantievereisten. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de AFM aanvullende handvatten opgesteld voor beleggingsondernemingen over het vooraf en achteraf informeren van beleggers.