Go to content

Positielimieten voor grondstoffenderivaten

MiFID II definieert het positielimietenregime voor grondstofderivaten. Het huidige regime bepaalt dat agrarische en cruciale of significante contracten in grondstoffenderivaten, die op handelsplatformen en door middel van economisch gelijkwaardige OTC-contracten worden verhandeld, onderworpen moeten zijn aan positielimieten. Grondstofderivaten worden als cruciaal of significant beschouwd als derivatencontracten met een netto openstaande posities van meer dan 300.000 stuks over een periode van één jaar.

Het is een in Nederland gevestigd persoon niet toegestaan een nettopositie in een als cruciaal of significant gekwalificeerd grondstoffenderivaat aan te houden die de positielimiet overschrijdt. Dit geldt ook voor partijen die niet vergunningplichtig zijn. Uitzondering op de positielimiet is mogelijk via een aanvraag.

Toezicht positielimieten

De AFM heeft voor de cruciale of significante contracten in grondstoffenderivaten, die op een in Nederland gelegen of beheerd handelsplatform worden verhandeld, positielimieten vastgesteld. Deze limieten zijn ook van toepassing op economisch gelijkwaardige OTC-contracten. De limieten worden vastgesteld op basis van alle posities aangehouden door een partij en de posities die voor zijn rekening op geaggregeerd groepsniveau worden aangehouden.

Wanneer een vastgestelde positielimiet dreigt te worden overschreden, kunnen wij een partij dwingen om met betrekking tot een grondstofderivaat waarop een positielimiet van toepassing is, geen nieuwe overeenkomsten te sluiten of de omvang van de positie binnen door ons gestelde redelijke termijn af te bouwen.

Voor vragen kan men contact opnemen via het volgende emailadres: commodities_mifid2@afm.nl.

Welke contracten hebben wij momenteel geïdentificeerd als cruciaal of significant?

Het betreft één grondstofderivaat, het TTF-gas contract, verhandeld op ICE Endex in het energiederivaten-segment. In onderstaande tabel, de ‘Overzichtstabel’ zijn de markt-, product- en contractspecificaties te vinden, alsmede een verwijzing naar de ESMA Opinie (voor totaaloverzicht en technische details) en de ingangsdatum van de inwerking getreden limieten. Elk contract voor de grondstofderivaten heeft namelijk een limiet voor de spotmaand en een limiet voor de andere maanden, beiden hieronder uitgedrukt in de energie-eenheid Mwh. Wanneer de AFM een positielimiet heeft vastgesteld, kunnen wij die positielimiet wijzigen wanneer wij;

- vaststellen dat de leverbare voorraad in de spotmaand aanzienlijk wijzigt,
- het totaal van de openstaande contracten in de andere maanden aanzienlijk wijzigt,
- of in geval van een andere aanzienlijke wijziging op de markt.

Het schuingedrukte percentage betreft de aanpassingsfactor die de AFM heeft gekozen binnen de mogelijke bandbreedtes voor beide limiet typen.

Overzichtstabel

Contract

Datum

Markt

MIC

Venue Product Codes

Spotmaand

Andere maanden

Contract

Contract

Contract

Dutch TTF-gas

Datum

Datum

Datum

20-12-2022

Markt

Markt

Markt

ICE Endex

MIC

MIC

MIC

NDEX

Venue Product Codes

Venue Product Codes

Venue Product Codes

TFM, TFE, TFO, T12, TF1, TF2, TF3, TF4, TF5, TF6, DT0, DT1, DT2, DT3, DT4, DT5, DT6

Spotmaand

Spotmaand

Spotmaand

17.110.110 (10%)

Andere maanden

Andere maanden

Andere maanden

101.332.061 (10%)


Na een wijziging zullen de details van de nieuwe limiet en de ingangsdatum in bovenstaande tabel worden weergegeven.

Aanvraag uitzondering op de positielimieten

De AFM kan op aanvraag beslissen dat een positielimiet niet van toepassing is op posities in;

1. verhandelde grondstofderivaten en in economische zin gelijkwaardige over-the-counter contracten
2. die worden aangehouden door of voor rekening van een niet-financiële entiteit
3. en waarvan objectief kan worden vastgesteld dat zij de risico’s verminderen die rechtstreeks verband houden met de commerciële activiteiten met betrekking tot de onderliggende grondstoffen van de niet-financiële entiteit. Hierna kortweg aangeduid als ‘hedge-positie’.

Partijen kunnen door middel van dit aanvraagformulier een aanvraag indienen. De informatie die daarbij moet worden verstrekt is terug te vinden in artikel 8, tweede lid van gedelegeerde verordening (EU) 2022/1302.

Om een veilige data-uitwisseling te kunnen waarborgen, maken wij gebruik van Cryptshare , het encryptie-programma waarmee het door de aanvrager ondertekende formulier en eventuele aanvullende documenten ‘versleuteld’ naar het emailadres commodities_mifid2@afm.nl van de AFM moet worden verstuurd, onder vermelding van de naam van de niet-financiële entiteit die de uitzondering aanvraagt (Zie handleiding Cryptshare voor stapsgewijze uitleg). We streven ernaar om binnen vijf werkdagen een ontvangstbevestiging en het referentienummer van uw aanvraag te sturen.

Wanneer dient u een aanvraag in?

De aanvraag voor een positielimiet uitzondering is noodzakelijk voor een niet-financiële entiteit die verwacht dat zijn nettopositie in een bepaald grondstofderivaat boven de geldende positielimiet uit bovenstaande overzichtstabel zou uitkomen.

Als sprake is van een significante wijziging in de aard of waarde van de commerciële activiteiten of handelsactiviteiten in grondstofderivaten de niet-financiële instelling, en wanneer die wijziging relevant is voor de informatie beschreven in artikel 8, tweede lid van gedelegeerde verordening (EU) 2022/1302. Indien de niet-financiële instelling ook in de gewijzigde situatie een ontheffing wil voor de betreffende positielimieten, dan zal een nieuwe aanvraag moeten worden ingediend.

Indien de niet-financiële entiteit niet langer gebruik wenst te maken van de ontheffing (waardoor de positielimieten weer van toepassing zijn), moet het aanvraagformulier eveneens gebruikt worden.

Reikwijdte positielimiet uitzondering

Wanneer de AFM éénmaal heeft beslist dat een positielimiet uitzondering (i) wel/ (ii) deels / (iii) niet van toepassing is, ontvangt u van ons een gemotiveerde toelichting, met (ad i) een gekwantificeerde specificatie.