Go to content
Attention:

Lukt het niet om in te loggen op het AFM Portaal?

Het kan helpen om uw browsergeschiedenis/cookies te verwijderen

Risico-indicator Eid

In de reclame-uiting moet een risico-indicator met verplichte waarschuwingszinnen staan bij het aanbieden van een derdepijlerpensioenproduct en complex product, voorzover het een verzekering met een beleggingscomponent of verpakt retailbeleggingsproduct betreft. De zinnen en de risicometer mogen niet zelf worden opgenomen of vormgegeven. U kunt hieronder de verplichte waarschuwingszinnen inclusief de risico-indicator downloaden. De risico-indicator is uitsluitend beschikbaar in de Nederlandse taal.

Bestanden voor drukwerk en online reclame

voorbeeld-rond

Geschreven media:

De waarschuwing moet goed leesbaar zijn. De grootte van de risico-indicator is afhankelijk van de grootte van de reclame-uiting. Voor uitingen met een oppervlakte groter dan A4-formaat moet de risico-indicator minimaal 5 % van de totale oppervlakte van de uiting zijn. Voor uitingen met een oppervlakte kleiner of gelijk aan A4-formaat moet de risico-indicator minimaal een diameter hebben van 4 centimeter.

Website:

De omvang van de waarschuwing wordt weergegeven in een minimale grootte van 180 pixels bij 180 pixels met een ingestelde beeldschermresolutie van 1024 x 768 beeldlijnen als uitgangspunt. De waarschuwing wordt in de onmiddellijke nabijheid van de aanprijzing van het product vereist.

Bestanden voor tv-reclame

voorbeeld-rechthoek 

De waarschuwing komt in de vorm van een balk (1/10 van de grootte van de uiting) tijdens de hele reclame op de plaats waar normaal de ondertiteling staat weergegeven.

Bestanden voor radioreclame (mp3)

Voor de radio wordt een verplicht geluidsfragment aan het einde van de uiting geplaatst. Het geluidsfragment bevat de volgende zinnen waarvan degene gekozen moet worden die correspondeert met de stand van de risico-indicator uit het Essentiële-informatiedocument. Hieronder leest u een voorbeeld van de zin:

“Loop geen onnodig risico. Lees het Essentiële-informatiedocument. Hierin staat dat het risico van dit product zeer klein is, namelijk 1 op een schaal van 7.”

Het laatste deel van de zinnen varieert steeds afhankelijk van de stand van de risico-indicator.