Go to content
Attention:

Lukt het niet om in te loggen op het AFM Portaal?

Het kan helpen om uw browsergeschiedenis/cookies te verwijderen

Risicometer Beleggen

De risicometer geeft het risico aan van de beleggingen in een risicoprofiel. Dit risico is gebaseerd op de volatiliteit van het rendement. De gestandaardiseerde grafische weergave in een meter geeft consumenten meer houvast bij het vergelijken van de uiteenlopende profielnamen die worden gebruikt.

208833-risicometer-1

De risicometer is ter illustratie en ondersteuning van de informatie over een risicoprofiel. Voor een overzicht van alle risico’s van de beleggingen in een risicoprofiel moet de consument ook de overige informatie over het risicoprofiel lezen.

 

Hoe ziet de risicometer er uit?

De risicometer bestrijkt het spectrum van laag naar hoog risico op een schaal van 1 tot 7. Het risico wordt aangegeven door een taartpunt die de

bandbreedte weergeeft tussen het laagste en hoogste berekende risico van een risicoprofiel.

 

De risicometer in één zip-bestand

Alle mogelijke standen van de risicometer zijn als download beschikbaar in een zip-bestand 'Afbeeldingen Risicometer Beleggen' en in 3 verschillende bestandsformaten beschikbaar: eps, jpg en png. Deze afbeeldingen kunnen worden gebruikt zoals staat beschreven in de leidraad.

 

Leidraad risicoprofielen

Uitgebreide informatie over het gebruik van de risicometer en de bepaling van de positie van de taartpunt is terug te vinden in de 'Leidraad informatie over risicoprofielen'

 

Nederlandse Vereniging van Banken (NVB)

De Risicometer Beleggen is een gezamenlijk initiatief van een aantal aanbieders van beleggingsdiensten vertegenwoordigd in de NVB. Meer informatie over de risicometer vindt u op de website van de NVB.