Go to content
""
22/04/24

Cryptodienstverleners kunnen vergunning aanvragen bij AFM

Aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP’s) kunnen vanaf 22 april 2024 een aanvraag voor een vergunning of notificatie indienen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Indien goedgekeurd kan de vergunning of notificatie vanaf 30 december 2024 worden gebruikt.

De Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) treedt per 30 december 2024 in werking. Vanaf die datum kunnen partijen die over een CASP-vergunning of -notificatie beschikken op de Europese markt cryptoactivadiensten aanbieden. Partijen die al beschikken over een vergunning voor gelijkwaardige diensten of activiteiten, kunnen een CASP-notificatie indienen. In Nederland is de AFM de primaire toezichthouder op deze dienstverlening. Een persoon of instelling mag binnen de Europese Unie geen cryptoactivadiensten aanbieden zonder CASP-vergunning.

Transitieperiode

Voor CASPs, die voor 30 december 2024 al actief waren onder het nationale regime, geldt een overgangstermijn. Als zij crypto-activadiensten willen blijven aanbieden, moeten zij naar verwachting per 30 juni 2025 over een MiCAR-vergunning of -notificatie beschikken. Tot die tijd geldt het nationale regime, wat in Nederland gebaseerd is op de Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn, die bepaalt dat aanbieders van cryptodiensten een registratie bij DNB moeten aanvragen. De overgangsperiode geldt niet meer voor partijen die vóór 30 december 2024 nog geen DNB-registratie hebben. De CASP-vergunning of -notificatie kan worden aangevraagd per mail, volgens de instructies op de website van de AFM.

CASP pre-scan

De AFM biedt partijen die bezig zijn met het voorbereiden van een aanvraag voor een CASP-vergunning de mogelijkheid om een pre-scanprocedure aan te vragen. Dit helpt enerzijds om de vergunningaanvraag efficiënter te laten verlopen en anderzijds om wederzijds kennis over belangrijke onderwerpen op te bouwen. 

Contact

Heeft u vragen over ons toezicht op cryptoproducten en dienstverlening? Neem dan contact op via crypto@afm.nl U kunt zich ook inschrijven voor onze nieuwsbrief met periodieke crypto-updates.

 

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.