Go to content
Nieuws 17/10/23

Wat doet de AFM? Platform pensioentransitie bespreekt Toezichtagenda

Welke AFM-onderzoeken lopen er momenteel en welke publicaties kan de sector komend halfjaar verwachten? Tijdens de tweede bijeenkomst van het Platform pensioentransitie kwam onze toezichtagenda aan bod. Houd die vooral ook zelf in de gaten (pdf, 250 kB).

Zoals afgesproken op het eerste Platform bespreken we daar ook de actualiteiten die spelen bij DNB, de AFM, brancheorganisaties en pensioenuitvoerders. Hierbij hebben wij toegelicht wat de sector in de komende periode van ons kan verwachten.

Drie toezichtcasussen van DNB

Drie concrete toezichtcasussen stonden centraal tijdens de tweede bijeenkomst van het Platform pensioentransitie (pdf, 1.5 MB) op 3 oktober. Die casussen hadden betrekking op het prudentieel toezicht van DNB, zoals in het verslag te lezen is. De AFM heeft in de bijeenkomst haar toezichtagenda toegelicht: welke onderzoeken voeren we momenteel uit, en welke publicaties kan de sector verwachten? Iedereen kan onze toezichtagenda (pdf, 250 kB) overigens zelf raadplegen, we publiceren hem in ieder Transitiebulletin.

Oogst eerste bijeenkomst: rondetafels

De vertegenwoordigers van de pensioensector waren te spreken over de rondetafels communicatieplan die de AFM sinds kort organiseert. De wens daartoe was opgekomen tijdens de eerste bijeenkomst van het Platform pensioentransitie (pdf, 1.6 MB) op 27 juni 2023. De aanwezige partijen bleken toen graag meer duiding te krijgen bij dilemma’s rondom het communicatieplan, wat we toezegden.

20 december bij de AFM

Het Platform pensioentransitie is een periodiek transitieoverleg tussen de Pensioenfederatie, het Verbond van Verzekeraars, 6 pensioenuitvoerders, DNB en AFM. Relevante informatie uit de bijeenkomsten delen we via het Transitieplatform. Het voorzitterschap van het platform rouleert tussen DNB en AFM. De afgelopen bijeenkomst stond onder voorzitterschap van Else Bos van DNB. De derde bijeenkomst van het Platform pensioentransitie vindt op 20 december plaats bij de AFM. Wil je jouw input delen voor deze volgende sessie? Dat kan via de Pensioenfederatie of het Verbond van Verzekeraars.

Zo werkt de AFM toezichtagenda

In de toezichtagenda staat welke onderzoeken we doen, wanneer we publicaties uitbrengen en welke events we organiseren. We willen de sector graag infomeren over onze activiteiten, zodat bekend is wat je wanneer van de toezichthouder kan verwachten. Bij onderzoeken start dat meestal met een artikel in het Transitiebulletin, waarin we de belangrijke onderdelen van de norm aanhalen en het onderzoek aankondigen. En wanneer we de resultaten daarvan met de sector delen. Soms delen we via het Transitiebulletin al informatie gedurende het onderzoek.

Voorbeeld: ons onderzoek naar klachten

Het lopende onderzoek naar klachten is een goed voorbeeld van hoe we over onze toezichtactiviteiten communiceren. In december 2022 publiceerden we het artikel Is jullie klachtenregeling toekomstbestendig? In mei kondigden we ons onderzoek naar klachten aan. Toen uit het vooronderzoek bleek dat bij de helft van de fondsen de definitie van klachten op de website nog niet in lijn was met de wet, volgde in september het artikel: Actualiseer snel je klachtenprocedure. Hierin kondigen we aan dat we in november een tweede check op de websites van deze pensioenuitvoerders doen.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.