Go to content
""
Nieuws 15/06/23

Nog ongeveer 3 maanden om de vergelijkingskaart beschikbaar te hebben

Financieel dienstverleners moeten vanaf 1 oktober 2023 de vergelijkingskaart beschikbaar hebben en aan consumenten verstrekken. De vergelijkingskaart vervangt het dienstverleningsdocument (DVD). Veel financiële dienstverleners zijn hiermee al aan de slag gegaan in het AFM Portaal. Is uw onderneming al klaar voor 1 oktober?

In het kort

• Overgangstermijn vervanging DVD duurt tot 30 september
• Uitlegvideo’s en voorbeelden op de website
• Advies op onafhankelijke basis
• Contact met het Ondernemersloket

 

Overgangstermijn vervanging DVD duurt tot 30 september

De vergelijkingskaart vervangt het dienstverleningsdocument (DVD). Er is voor financieel dienstverleners een overgangstermijn afgesproken zodat er tijd genoeg is om de vergelijkingskaart te maken. Deze overgangstermijn is 1 april gestart en duurt tot 30 september. Vanaf 1 oktober moet de vergelijkingskaart worden verstrekt en behoort het DVD tot het verleden.

Uitlegvideo’s en voorbeelden op de website

Op de AFM-website is een pagina ingericht met alle informatie over de vergelijkingskaart waaronder voorbeelden van ingevulde vergelijkingskaarten en uitlegvideo’s. U kunt een vergelijkingskaart aanmaken in het AFM Portaal. In een applicatie voert u alle benodigde informatie in en daarmee wordt een vergelijkingskaart aangemaakt. Deze kan als pdf worden gedownload. Vervolgens moet u de vergelijkingskaart(en) publiceren op een goed vindbare plek op de eigen website of andere digitale kanalen. En natuurlijk aan (potentiële) klanten verstrekken.

Advies op onafhankelijke basis

Wij zijn ons ervan bewust dat er in de sector discussie is ontstaan over het onderdeel ‘advies op onafhankelijke basis’. Bij advies op onafhankelijke basis gaat het onder meer over het kunnen vergelijken van voldoende producten. De adviseur adviseert aan de individuele klant het passende product na inventarisatie van zijn situatie, wensen en behoeften. Hierbij zorgt de adviseur, zoals gebruikelijk, voor goede dossiervorming zodat is vastgelegd hoe dit advies tot stand is gekomen. In de nota van toelichting bij bijlage 7 van de Nadere regeling gedragstoezicht financiële ondernemingen (Nrgfo) staat een uitgebreidere toelichting.

Contact met het Ondernemersloket

Heeft u nog vragen over het aanmaken van de vergelijkingskaart? Dan kunt u contact opnemen met het Ondernemersloket. Dat kan via email: ondernemersloket@afm.nl of via het contactformulier.

 

Contact bij dit artikel

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.