Go to content
""
Artikel 20/12/23

Meerderheid fondsen informeert deelnemers over transitie in 2025-2026

Voor deelnemers moet duidelijk zijn wat de gevolgen van de transitie zijn voor hun pensioen. Tijdens de transitie zijn er daarom verschillende momenten waarop pensioenuitvoerders verplicht zijn om informatie te verstrekken. De meerderheid van de pensioenfondsen doet dit in 2025 en 2026. Dit blijkt uit de WTP-monitoringsuitvraag die we samen met DNB uitvoeren.

Sinds de laatste uitvraag in februari 2023 hebben veel fondsen (88%) hun deelnemers geïnformeerd over de transitie en het nieuwe pensioenstelsel. Dit is goed, want in de tussentijd is de pensioenwet aangenomen. Het is nu aan de pensioenuitvoerders om ervoor te zorgen dat deelnemers niet alleen via de media op de hoogte zijn, maar ook informatie krijgen vanuit hun eigen pensioenuitvoerder.

Twee op de drie fondsen informeert in 2024 over de nieuwe regeling

Een kleine groep pensioenfondsen heeft hun deelnemers ook al geïnformeerd over de afspraken in het transitieplan, zoals de nieuwe regeling, het invaren en compensatie. Het gros van de fondsen zal in 2024 volgen. Wat de transitie voor de deelnemer betekent op een individueel niveau, verwachten de meeste fondsen in 2025 of 2026 te kunnen communiceren.


Uitleg in het tekstblokje

Uitleg bij figuren

In het eerste staafdiagram staat in welk jaar naar verwachting worden geïnformeerd over afspraken die in het transitieplan staan: 11% in 2023; 66% in 2024, 22% in 2025 en 1% in 2026.
In het tweede staafdiagram staat in welk jaar pensioenfondsen naar verwachting inzicht verstrekken over de effecten van de transitie op individueel niveau: 17% in 2024; 44% in 2025; 29% in 2026; 9% in 2027 en 2% in 2028. 

Aandacht voor correcte communicatie

Natuurlijk moet de informatie die de deelnemer krijgt correct zijn. Toch krijgt slechts 34% van de fondsen rapportages over de correctheid van de communicatie. En maar 17% heeft al een plan van aanpak hoe de correctheid van de communicatie te borgen tijdens de transitie.

Onjuiste informatie kan het vertrouwen van deelnemers in hun pensioenuitvoerder of de hele sector schaden en kan leiden tot het maken van de verkeerde financiële keuzes. Het is daarom belangrijk om te borgen dat de bedragen die je toont in de communicatie overeenkomen met de bedragen in de administratie. Je kan dit bijvoorbeeld doen met steekproeven en automatische validaties. Overweeg ook om een (externe) audit uit te voeren die specifiek is gericht op beheersing van het communicatieproces.

Uitleg in tekstblokje


Uitleg bij figuren

In het eerste taartdiagram staat dat 34% van de pensioendfondsen rapportages krijgt over de correctheid van hun communicatie. In de tweede taartdiagram staat dat 17% een plan van aanpak heeft over de borging van de correctheid van de communicatie tijdens de transitie.

Uitvraag mijlpalen transitie Wtp naar 4 keer jaar

Er gaat iets veranderen in de WTP-uitvraag. De mijlpalen in de voorbereiding van de WTP-transitie gaan we vaker uitvragen, namelijk vier keer per jaar. Hiervoor brengen we een splitsing aan tussen de risicovragen en de mijlpalen in de huidige WTP-uitvraag. We doen dit om tijdig inzicht te hebben in de planning van de pensioenfondsen en aanpassingen van deze planning. Dit helpt ons om trends en risico’s beter te monitoren en onze capaciteit te stroomlijnen. De WTP-uitvraag met risicovragen zal net als afgelopen jaar tweemaal per jaar worden uitgevraagd. Voor meer informatie, zie het Transitienieuws van DNB: Frequentie uitvraag mijlpalen transitie WTP verhoogd naar 4x per jaar.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.