Go to content
""
Artikel 24/04/24

Pensioentransitie vraagt nauwe samenwerking tussen adviseurs en uitvoerders

Pensioenadviseurs spelen een belangrijke rol in de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Een zorgvuldige transitie vraagt om een nauwe samenwerking met pensioenuitvoerders (vooral met verzekeraars en ppi’s). Dat is een belangrijke conclusie uit gesprekken met pensioenadviseurs.

Pensioenadviseurs spraken over de pensioentransitie

In maart heeft de AFM gesproken met pensioenadviseurs tijdens twee rondetafelbijeenkomsten. Pensioenadviseurs deelden inzichten uit hun adviespraktijk en de samenwerking met pensioenuitvoerders. De AFM gaf haar visie op enkele actuele thema’s uit haar toezicht. Uit deze bijeenkomsten volgde de conclusie dat samenwerking tijdens de transitie essentieel is.

Stel elkaar in staat de klant tijdig en zorgvuldig te bedienen

De nieuwe Pensioenwet verandert (advies)dienstverlening en administratieve processen en systemen van zowel pensioenadviseurs als pensioenuitvoerders. De pensioenadviseur is voor zijn dienstverlening afhankelijk van nieuwe productinformatie en administratieve processen en systemen van de pensioenuitvoerder. De pensioenuitvoerder kan nieuwe of andere verwachtingen hebben over de aanlevering en vastlegging van informatie door de pensioenadviseur. Daarbij kun je denken aan de vraag in welke situaties pensioenuitvoerders een transitieplan verwachten en hoe dat wordt beoordeeld. Duidelijkheid over en weer kan de kwaliteit en de doorlooptijd van het dossier verkorten.

Tijdige besluitvorming werkgever: activatie en gezamenlijke planning

Pensioenadviseurs zijn zich bewust van het belang dat werkgevers tijdig een keuze maken om de pensioenregeling te eerbiedigen of om te zetten naar een nieuwe pensioenregeling. Adviseurs geven aan dat werkgevers de keuze regelmatig uitstellen en de huidige pensioenregeling met een of twee jaar verlengen. Adviseurs zien door het uitstel van een definitieve keuze door de werkgever het risico op een piek aan advies- en omzettingsdossiers tegen het eind van de transitieperiode. Een piek die naar verwachting een capaciteitsprobleem oplevert bij zowel de pensioenadviseur als -uitvoerder. Dit noopt tot een goede samenwerking en afstemming over de planning van dossiers.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.