Go to content
""
Nieuws 10/09/23

2022 en 2023 piekjaren voor het RPO

Veruit de meeste pensioenfondsen (79%) hebben een risicopreferentieonderzoek (RPO)  uitgevoerd, of gaan dit binnenkort uitvoeren. Dit zijn dus de piekjaren voor het uitvoeren van RPO’s. In 2022 zijn 39 onderzoeken uitgevoerd en de verwachting is dat dit jaar 54 RPO’s plaatsvinden.

Begin februari is de derde Wtp-monitoringsvragenlijst van DNB en de AFM uitgezet onder pensioenfondsen. De antwoorden geven ons inzicht in de voorbereidingen die fondsen treffen voor de transitie. Zo kunnen wij als toezichthouder trends en risico’s beter monitoren. Deze keer onze belangrijke conclusies ten aanzien van het RPO.

Het RPO als stap in de besluitvorming over de toekomst van het fonds

Voor pensioenfondsen met actieve pensioenopbouw en voor gesloten pensioenfondsen die de opgebouwde aanspraken invaren naar het nieuwe stelsel is een RPO verplicht. Gesloten pensioenfondsen die niet invaren hoeven geen RPO te uit te voeren. Opvallend is daarom dat vier gesloten pensioenfondsen die niet invaren toch een RPO hebben uitgevoerd of dit nog willen doen. Reden daarvoor is onder andere de onzekerheid die er nog is omtrent de toekomst van het fonds. Of dat het fonds niet zelf zal gaan invaren maar dat dit na collectieve waardeoverdracht (CWO) wel zal gebeuren. De inzichten uit het RPO worden dan gebruikt om de voorkeuren van deelnemers een plek te kunnen geven in het CWO-traject.

Plan voldoende tijd voor het uitvoeren van een RPO

Ongeveer 6% geeft aan nog niet te weten of zij een RPO uitvoeren. Dit zijn met name pensioenfondsen waarbij de besluitvorming over de toekomstige opbouw nog loopt. Het proces van vormgeving van de regeling, inclusief RPO, is bij deze fondsen nog niet gestart in afwachting daarvan. Dat is logisch, maar realiseer je dat het uitvoeren van een goed RPO veel tijd in beslag kan nemen, houd daar dus rekening mee in je planning.

Bruikbare bevindingen uit AFM-verkenning

Eerder dit jaar hebben wij 12 uitgevoerde RPO’s bekeken als onderdeel van een verkennend onderzoek. De bevindingen van dit verkennende onderzoek zijn terug te vinden op onze website. Doe daar je voordeel mee. Als je al een RPO hebt uitgevoerd, kijk dan of onze bevindingen bij jullie tot aanpassingen leiden.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.