Go to content
""
Persbericht 16/10/23

Update: reactie AFM op examenfraude Deloitte

De AFM is geschokt over de examenfraude die ook bij een tweede grote accountantsorganisatie op het hoogste niveau speelt. Bestuurder Hanzo van Beusekom wil dat Deloitte het onderzoek diepgravend uitvoert en voortvarend afrondt, zodat alle feiten boven tafel komen. De AFM zal dit scherp volgen.

Als toezichthouder op de Nederlandse accountancysector heeft examenfraude de nadrukkelijke aandacht van de AFM. De AFM heeft alle grote accountantsorganisaties met een OOB-vergunning daarom eind 2022 uitdrukkelijk verzocht, om binnen hun organisatie onderzoek te doen naar dit onderwerp. Deze onderzoeken zijn nog in volle gang. De eerste stappen zijn gezet, er zullen nog meer volgen. Want voor twijfel aan de integriteit en vakbekwaamheid van accountants is geen ruimte.

Accountantsorganisaties hebben een belangrijke rol in het maatschappelijk verkeer. Zo moet iedereen kunnen vertrouwen op het oordeel van een accountant in de controleverklaring bij een jaarrekening. Beleggers, analisten, leveranciers en andere gebruikers van de jaarrekening baseren er belangrijke (economische) beslissingen op. Het is aan de accountantsorganisaties om examenfraude te voorkomen, eventuele misstanden op te sporen en aan te pakken.

Zo snel mogelijk gedragsverandering

AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom: ‘Ik ben geschokt en teleurgesteld over deze situatie bij Deloitte. Twee keer op rij is nu gebleken dat examenfraude ook in de top van grote accountantsorganisaties speelt, juist daar waar absoluut voorbeeldgedrag mag worden verwacht; dat maakt het extra schrijnend. Dit bevestigt ook dat het gaat om een fenomeen dat breder is verspreid. Het is belangrijk dat zij in de spiegel kijken om hiervan te leren voor de toekomst.
Dit is helaas geen unieke gebeurtenis. Inmiddels zijn nationaal en internationaal meerdere gevallen bekend van examenfraude binnen de accountancysector. Dit raakt aan de integriteit en vakbekwaamheid van accountants.'

'Examenfraude heeft alles te maken met gedrag en cultuur. Wij zullen er scherp op toezien dat deze noodzakelijke gedragsverandering zo snel mogelijk wordt ingezet. Medewerkers binnen de sector roepen we nadrukkelijk op om misstanden proactief te melden. De sector gaat mij aan het hart. Zij moet examenfraude goed en snel onderzoeken en de onderliggende problemen aanpakken, waarna we hopelijk weer doorkunnen op de ingeslagen weg naar herstel van vertrouwen.'

De AFM kan van verschillende maatregelen gebruikmaken om de naleving van wet- en regelgeving af te dwingen. Voordat we overgaan tot een maatregel doen we altijd grondig onderzoek. Daarna bepalen we welke maatregel het meest passend is.

Contact bij dit artikel

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.