Go to content
""
Artikel 31/05/23

Keuzebegeleiding en andere nieuwe normen direct van kracht op 1 juli

Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet toekomst pensioenen (Wtp) wordt een aantal nieuwe normen direct van kracht vanaf 1 juli. Dat geldt onder meer voor keuzebegeleiding en de klachtenprocedure.

De Wtp heeft voor alle pensioenuitvoerders direct vanaf die 1e juli al consequenties. Sommige van de normen vallen onder het toezicht van de AFM. We noemen een aantal belangrijke.


Keuzebegeleiding

Pensioenuitvoerders moeten deelnemers vanaf 1 juli a.s. begeleiden bij het maken van keuzes. Dat zijn in eerste instantie keuzes die deelnemers nu ook al maken. Wij schreven over keuzebegeleiding dit voorjaar een leidraad.

Klachtenprocedure

Pensioenfondsen moeten vanaf 1 juli aanstaande ook voldoen aan de nieuwe regels over de interne klachtenprocedure. De nieuwe wettelijke bepalingen hebben tot doel dat deelnemers gemakkelijker een klacht kunnen indienen. De AFM start deze zomer een onderzoek naar klachtenprocedures.

Informeren en activeren

Ook de regels omtrent informatie verstrekken veranderen per 1 juli 2023. Pensioenuitvoerders moeten de gevolgen van een keuze of combinatie van keuzes voor het pensioen inzichtelijk maken voor de deelnemer. Bovendien moet de informatie die zij verstrekken de deelnemer aanzetten tot relevante actie.

Risicopreferentieonderzoek

Pensioenuitvoerders die vanaf 1 juli al een premieregeling uitvoeren onder het nieuwe pensioenstelsel zijn vanaf dat moment verplicht om gebruik te maken van een risicopreferentieonderzoek, als zij de risicohouding (opnieuw) vaststellen. Voor andere instellingen geldt de verplichting vanaf het tijdstip dat je als pensioenuitvoerder overgaat op een nieuwe Wtp-pensioenregeling. De plicht is van toepassing op premieovereenkomsten in de opbouwfase, voor premieuitkeringsovereenkomsten - voor zover de premie wordt belegd - en voor variabele uitkeringen. Zie ook onze Leidraad risicopreferentieonderzoek.

Opdrachtbevestiging

Vanaf 1 juli geldt de nieuwe norm opdrachtbevestiging voor pensioenfondsen. Met de opdrachtbevestiging moet je de sociale partners informeren over de invulling van de nieuwe pensioenregeling en waarom je bepaalde keuzes in de regeling maakt. De opdrachtbevestiging wordt onderdeel van de al bestaande opdrachtaanvaarding. Binnenkort brengen wij nadere guidance hierover naar buiten.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.