Go to content
""
Persbericht 14/07/23

Reactie AFM op examenfraude KPMG

De AFM is geschokt over de examenfraude die bij KPMG heeft plaatsgevonden. Bestuurder Hanzo van Beusekom wil dat KPMG zo snel mogelijk de gedragsverandering inzet die nodig is. De AFM zal daar scherp op toezien.

Als toezichthouder op de Nederlandse accountancysector heeft examenfraude de nadrukkelijke aandacht van de AFM. Voor twijfel aan de integriteit en vakbekwaamheid van accountants is geen ruimte. Accountantsorganisaties hebben een belangrijke rol in het maatschappelijk verkeer. Zo moet iedereen kunnen vertrouwen op het oordeel van een accountant in de controleverklaring bij een jaarrekening. Beleggers, analisten, leveranciers en andere gebruikers van de jaarrekening baseren er belangrijke (economische) beslissingen op.

Het is aan de accountantsorganisaties om examenfraude te voorkomen, eventuele misstanden op te sporen en aan te pakken. De AFM heeft de OOB-accountantsorganisaties dringend verzocht hier extra aandacht aan te geven. We trekken daarbij samen op met de Amerikaanse toezichthouder PCAOB.

Zo snel mogelijk gedragsverandering

AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom: ‘Ik ben geschokt door de omvang van deze examenfraude en door het feit dat dit door alle lagen van de organisatie speelt. Dit is helaas geen unieke gebeurtenis. Internationaal zijn meerdere gevallen bekend van examenfraude binnen de accountancysector. Dit raakt aan de integriteit en vakbekwaamheid van accountants.'

'Examenfraude heeft alles te maken met gedrag en cultuur. Wij zullen er scherp op toezien dat deze noodzakelijke gedragsverandering zo snel mogelijk wordt ingezet. Medewerkers binnen de sector roepen we nadrukkelijk op om misstanden proactief te melden. De sector gaat mij aan het hart. Zij moet examenfraude goed en snel onderzoeken en de onderliggende problemen aanpakken, waarna we hopelijk weer doorkunnen op de ingeslagen weg naar herstel van vertrouwen.'

De AFM kan van verschillende maatregelen gebruikmaken om de naleving van wet- en regelgeving af te dwingen. Voordat we overgaan tot een maatregel doen we altijd grondig onderzoek. Daarna bepalen we welke maatregel het meest passend is.

Contact bij dit artikel

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.