Go to content
""
Artikel 21/02/23

Jos Heuvelman spreekt in de Eerste Kamer

Op dinsdag 14 februari bracht AFM-bestuurder Jos Heuvelman het AFM-standpunt over de nieuwe pensioenwet naar voren in de Eerste Kamer tijdens een deskundigenbijeenkomst. Hij benadrukte onder meer het belang van uitlegbaarheid. Als deelnemers de (overgang naar de) nieuwe regeling niet snappen, kan dat hun vertrouwen in het nieuwe stelsel ondermijnen. Om dezelfde reden is het volgens Jos van groot belang dat pensioenuitvoerders ervoor zorgen dat niet alleen hun pensioenadministratie, maar ook de informatie op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) bij alle deelnemers correct is vóór invaren.

Ons bijbehorende position paper (pdf; 212 kB) ging ook in op de ‘grijze vlek’: de groep deelnemers in loondienst bij wie de jaarlijkse pensioenopbouw (ver) onder het toegestane fiscale maximum ligt. Daarover moeten pensioenuitvoerders eerlijk en duidelijk communiceren, omdat het anders tot teleurstellingen kan leiden.

Na en gedurende de transitie naar een nieuw pensioenstelsel is transparantie en herstel van vertrouwen belangrijk. Dit betekent dat pensioenuitvoerders de gevolgen van besluiten moeten uitleggen aan de mensen die met deze gevolgen te maken hebben. Transparantie betekent niet enkel positieve boodschappen brengen, maar ook risico’s en (nadelige) gevolgen van besluiten toelichten. En duidelijk maken dat in de besluitvorming de belangen van alle deelnemers worden meegenomen.

De bijeenkomst is ook terug te kijken via de website van de Eerste Kamer.

Contact bij dit artikel

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.