twee-dames-in-gesprek
Nieuws 21/03/22

Financieel dienstverleners, let op bij intrekken van (deel)vergunning

Financieel dienstverleners moeten voor zichzelf een goede afweging maken voordat ze een deelvergunning intrekken. De AFM ontvangt regelmatig verzoeken van spijtoptanten die een ingetrokken product-dienst-combinatie op de vergunning toch weer willen toevoegen aan de vergunning. Deze hernieuwde uitbreiding kost u dan weer €300.

In het kort

  • Deelvergunning nodig voor aanstelling en klantbediening
  • Deelvergunning als bijproduct aanhouden
  • Ondernemersloket kan uw vragen beantwoorden

Dit soort deelvergunningen kunnen betrekking hebben op bijvoorbeeld het adviseren en bemiddelen in spaarrekeningen, betaalrekeningen en het adviseren en/of orders doorgeven in deelnemingsrechten in beleggingsinstellingen (nationaal regime) in combinatie met hypothecair krediet. 

Deelvergunning nodig voor aanstelling en klantbediening

In veel gevallen vereist een aanbieder voor het krijgen en behouden van een aanstelling dat u beschikt over bepaalde deelvergunningen. Wanneer u dergelijke deelvergunningen intrekt kan dit dus gevolgen hebben voor uw aanstelling. Neem bij twijfel contact op met de aanbieder van het financiële product.

Afgezien van de aanstelling kan het zijn dat u een bepaalde deelvergunning nodig heeft om uw klanten volledig te kunnen bedienen. Bijvoorbeeld het adviseren en bemiddelen van een betalingsbeschermer bij een consumptief krediet. Daarvoor is in gevallen een deelvergunning voor het adviseren en/of bemiddelen in vermogen en/of inkomensverzekeringen benodigd. Ook voor het enkele beheer van een portefeuille heeft u een bemiddelingsvergunning nodig. 

Deelvergunning als bijproduct aanhouden

Wanneer u een vergunning wilt intrekken omdat u niet langer over de vereiste vakbekwaamheid beschikt, dan is het mogelijk om de betreffende deelvergunning als bijproduct aan te houden. Bijproducten staan als ‘een beperkt product’ geregistreerd op de vergunning. Deze mogen alleen in combinatie met het genoemde krediet of de genoemde verzekering worden geadviseerd en/of bemiddeld. Op onze website staat meer informatie over bijproducten.

Ondernemersloket kan uw vragen beantwoorden

Weet u toch niet helemaal zeker welke deelvergunning u moet aanhouden? Neemt u dan contact op met het Ondernemersloket van de AFM. U kunt contact opnemen met het Ondernemersloket door een e-mail te sturen naar ondernemersloket@afm.nl of het contactformulier te gebruiken. Het is ook mogelijk om per e-mail een terugbelverzoek achter te laten, door uw telefoonnummer te vermelden samen met het tijdstip waarop u bereikbaar bent. Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, vernemen wij graag welk onderwerp u wenst te bespreken.

Contact bij dit artikel

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.