Terug

Pas op met snel geld

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) roept consumenten op om goed op te letten als ze overwegen een flitskrediet af te sluiten. ''Dit snelle geld is vaak duur geld'', zei hoofd integriteitstoezicht Marcus Wagemakers zaterdag 20 april 2013 in het televisieprogramma Kassa. De markt voor flitskrediet is de afgelopen twee jaar behoorlijk opgeschoond, maar is er nog een klein aantal aanbieders actief.

Flitskredieten zijn leningen die korter dan drie maanden lopen. Dit onderwerp heeft nog steeds de aandacht van de AFM. Aanbieders van deze kortlopende kredieten hebben een vergunning nodig en mogen in dat geval geen tarieven in rekening brengen die hoger zijn dan het maximale wettelijke rentepercentage van 15 procent. Aanbieders van flitskrediet richten zich voornamelijk op een groep consumenten die kwetsbaar zijn doordat zij een acute behoefte aan geld hebben.

Advies aan consumenten

De AFM adviseert consumenten goed na te denken, voordat ze een krediet aangaan. Het is belangrijk dat ze genoeg tijd nemen om een keuze te maken. De meeste mensen nemen daar minimaal drie dagen de tijd voor.

Op haar website geeft de AFM tips voor consumenten die een lening willen afsluiten. Ze doen er bijvoorbeeld goed aan om te controleren of een kredietverstrekker een vergunning heeft en wat de totale kosten bedragen. Ook moeten ze oppassen met telefonische benadering. Sommige kantoren gebruiken callcenters om consumenten te interesseren voor een lening.

Bemiddelingskosten voor krediet in rekening brengen is verboden. Advies over bijverzekeringen, zoals overlijdensrisicoverzekeringen, is niet verplicht.

Onderzoeken

De AFM heeft in 2011 en 2012 in totaal zeventien aanbieders van flitskrediet onderzocht. Veertien daarvan overtraden de wet. Deze zijn gestopt of hebben hun activiteiten aangepast. Zij brachten hoge kosten in rekening voor flitsleningen. Negen partijen hebben een waarschuwing van de AFM gekregen en in vier gevallen bekijkt de AFM nog welke maatregelen passend zijn. Een onderzoek uit 2012 loopt nog. In drie andere gevallen is geen overtreding vastgesteld.

In 2013 zijn drie nieuwe onderzoeken gestart. Aanbieders blijken creatief in het bedenken van nieuwe kredietvormen en kostenvergoedingen.

Consumenten kunnen met vragen terecht bij het Meldpunt Financiële Markten van de AFM (0800- 5400 540, gratis).

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel