Terug

“Stel het klantbelang centraal in pensioendebat”

Harald Herbert, Directeur Verbond van Verzekeraars

Harold Herbert, directeur Verbond van Verzekeraars

In 2016 hebben wij goed met de AFM samengewerkt. Wij waarderen haar expertise en zij is overtuigd van onze positieve intenties. In een professionele dialoog streven we op basis van respect voor elkaars positie en verantwoordelijkheid naar hetzelfde doel: het beste doen voor de klant. We trekken waar mogelijk samen op, versterken elkaar en houden elkaar scherp.

Eén van de thema’s waarbij we parallel lopen, is de toekomst van het pensioenstelsel. De AFM heeft een duidelijke visie, met als kernpunten een persoonlijker pensioenstelsel, een goede balans tussen keuzevrijheid en bescherming, en meer eenvoud en transparantie. Zij mengt zich hiermee actief in het pensioendebat. Ik juich dit toe, want het is essentieel dat de discussie primair vanuit klantperspectief wordt gevoerd.

Toch bespeur ik bij de AFM ook schroom om zich te roeren in het pensioendomein. Dat vind ik jammer, want zij beschikt over moderne inzichten in wat klanten willen en wat zij kunnen begrijpen. Het kan inspirerend zijn om pensioenregelingen ook eens te bekijken uit het perspectief van een productgoedkeuringsproces: zijn ze kostenefficiënt, nuttig, veilig en begrijpelijk? Niet met de bedoeling regelingen af te keuren, maar om het denken vanuit klantbelang te stimuleren. Juist de AFM kan dit bevorderen.

Informatie delen

Delen via: deel