Go to content
Nieuws 30/06/25

De rol van engagement in duurzaam beleggen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een verkenning gedaan naar de invulling van engagement door vermogensbeheerders en de effectiviteit ervan. We constateren dat effectiviteit lastig is aan te tonen, maar dit hoeft niet weg te nemen dat engagement een waardevol instrument kan zijn binnen een duurzame beleggingsstrategie. Ook is er ruimte om de value case van engagement te verduidelijken en nog beter te onderbouwen. Ten slotte kan het beperken van de engagementinspanningen tot een selecte groep van ondernemingen en focus op een beperkt aantal specifieke ESG-thema’s de kwaliteit van engagement verhogen.

In het kort

• Effectiviteit lastig aan te tonen, maar engagement kan een waardevol instrument binnen duurzame beleggingsstrategie zijn.
• Ruimte voor verdere onderbouwing van de value case voor engagement.
• Focus kan de kwaliteit van engagement verhogen.

Effectiviteit van engagement

Engagement is voor vermogensbeheerders een belangrijk instrument om invulling te geven aan hun duurzame beleggingsstrategie. Het vergt aanzienlijke capaciteit, middelen en mensen en is daarmee een serieuze activiteit van vermogensbeheerders. Praktijk en wetenschap hebben verschillende perspectieven op de effectiviteit van engagement. Het empirisch-wetenschappelijk perspectief kent (logischerwijs) een sterke focus op objectieve meetbaarheid van effecten. Vermogensbeheerders stellen deze meetbaarheid minder centraal. Zij hanteren veel meer een perspectief waarin ze hun inspanningen plaatsen binnen een theory of change en op basis daarvan hun effectiviteit ontlenen.

Hoewel effectiviteit moeilijk aan te tonen is, is het niet onaannemelijk dat engagement bijdraagt aan een duurzame beleggingsstrategie. Specifieke ESG-bevorderende maatregelen gericht op bijvoorbeeld versterking van de governance of de informatieverstrekking over de duurzaamheidsprestaties van een onderneming, zijn nuttige, kleine stappen vooruit en vormen een push in de goede richting. De veronderstelling dat de optelsom van dergelijke stappen uiteindelijk tot real-world-impact kan leiden – ofwel een verbetering van de daadwerkelijke ecologische en maatschappelijke voetafdruk van de onderneming – is niet onlogisch.

Inzichten voor een sterkere onderbouwing van de value case voor engagement

Specifiekere rapportage over engagementinspanningen kan helpen om het inzicht in de value case voor engagement te versterken. Zo is het belangrijk om duidelijk te maken hoe engagement is ingebed in de totale duurzame beleggingsstrategie. Ook transparantie over de gehanteerde engagementmethodologie is van belang: welke theory of change wordt gehanteerd en met welke tijdshorizon? Het helpt ook om aan te geven waarop met engagement wordt gestuurd; enkel op risicobeheersing of ook op real-world-impact? Tot slot is het verschaffen van meer inzicht in de aard en kwaliteit van engagement van belang: op welk niveau voer je de dialoog en voer je deze zelf of wordt de dialoog (deels) uitbesteed?

Focus kan de kwaliteit van engagement verhogen

Het laten prevaleren van de kwaliteit van de engagementinspanningen boven de kwantiteit komt naar voren als een prominente succesfactor. Engagement is een kennis- en capaciteitsintensief proces. Daardoor is het voor een vermogensbeheerder onmogelijk om over de gehele portefeuille te engagen. Beperking van de engagementinspanningen tot een selecte groep van ondernemingen en focus op een beperkt aantal specifieke ESG-thema’s kan de kwaliteit van engagement dan ook verhogen. Andere succesfactoren zijn onder andere een geloofwaardige dreiging van escalatie, als de engagement-inspanningen niet tot het gewenste resultaat leiden, en het aangaan van samenwerkingsverbanden om de slagkracht te vergroten.

 

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.