Go to content
""
Nieuws 22/05/24

Consultatie implementatiebesluit DORA

Het ministerie van Financiën consulteert het implementatiebesluit digitale operationele weerbaarheid financiële sector, beter bekend als de Digital Operational Resilience Act (DORA). De consultatie start op 21 mei en eindigt op 1 juli 2024.

 

Taakverdeling toezichthouders en handhaving

Het implementatiebesluit regelt de taakverdeling tussen toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) en wijst deze formeel aan. Het besluit regelt ook de handhaving.
Daarnaast zorgt het besluit ook voor implementatie van de richtlijn die deel uitmaakt van DORA. Voor enkele financiële ondernemingen bestonden al diverse regels op het gebied van ICT en cyberweerbaarheid. Deze worden met het implementatiebesluit in lijn met de verordening gebracht.

Consultatiereactie voor 1 juli 2024

Door te consulteren maakt het ministerie gebruik van de kennis, ervaring en inzichten van de belanghebbenden. Ook de AFM nodigt u uit om uw eventuele reacties en/of voorstellen tot verbetering met betrekking tot de aanpassingen door te geven. U heeft hiervoor de tijd tot 1 juli 2024. Reageren is mogelijk via de website Internetconsultatie van de Rijksoverheid.

Publicatie na consultatie

Het implementatiebesluit DORA wordt op basis van de ontvangen reacties waar nodig aangepast. Daarbij wordt ook een feedbackstatement gepubliceerd, waarin het ministerie aangeeft wat er met de reacties op de consultatie is gedaan.

 

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.