Go to content
""
Artikel 19/03/24

We gaan opnieuw RPO-onderzoek doen

We zijn een onderzoek gestart naar uitgevoerde risicopreferentieonderzoeken (RPO’s). Dit is een vervolg op ons verkennende onderzoek van vorig jaar, waarna we een aantal observaties en goede voorbeelden publiceerden. In april ontvangt een aantal pensioenuitvoerders van ons een informatieverzoek.

Pensioenuitvoerders hebben wettelijk de ruimte om het RPO te laten aansluiten op hun specifieke situatie en de kenmerken van hun deelnemers. Dat kan de kwaliteit van het RPO ten goede komen, maar geeft pensioenuitvoerders wel de verantwoordelijkheid om gemaakte keuzes in het RPO goed te onderbouwen. Het RPO moet bovendien aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen.

Waarop we gaan letten

In ons nieuwe RPO-onderzoek kijken we onder meer naar de representativiteit van de steekproef. Ook zullen we de onderzoeken langs de lat van de FRAME-criteria leggen: zijn ze feasible (uitvoerbaar), rationalising (rationaliserend), appropriate (passend), measurable (meetbaar) en errable (feilbaar)? We gaan ook letten op de vastlegging van afwegingen en gemaakte keuzes, ook met het oog op toekomstig uit te voeren RPO’s.

Hoe wij partijen selecteren

Wij maken momenteel een risicogebaseerde selectie van partijen, onder andere aan de hand van de data uit de WTP-uitvraag, die we periodiek samen met DNB uitvoeren. De geselecteerde partijen zullen in april een brief van ons ontvangen met een informatieverzoek over een aantal aspecten van hun uitgevoerde RPO. Ons streven is om elke partij voor de zomer een individuele terugkoppeling te geven, eventueel in combinatie met een verdiepend gesprek over hun ervaringen en gemaakte keuzes.

Openbaar rapport

Vanwege het open karakter van de norm vinden wij het belangrijk om proactief kennis te blijven delen en verwachtingen uit te spreken. Daarom zullen wij net als bij het onderzoek in 2023 een rapport publiceren waarmee de hele sector zijn voordeel kan doen.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.