Go to content
""
Artikel 19/03/24

Start onderzoek naar opdrachtbevestiging door pensioenfondsen

De opdrachtbevestiging is een nieuwe norm in de Pensioenwet. Het vormt bij pensioenfondsen het sluitstuk van opdrachtaanvaardingsproces. Wij gaan de komende maanden onderzoek doen naar de opdrachtbevestigingen die al zijn opgesteld. We sturen op korte termijn een informatieverzoek aan pensioenfondsen die in de WTP-monitoringsuitvraag hadden aangegeven de opdrachtbevestiging te hebben afgerond. Na afronding van het onderzoek publiceren we bevindingen en goede voorbeelden.

In de opdrachtbevestiging informeert het pensioenfonds de sociale partners over de gemaakte keuzes in de pensioenregeling en de gevolgen daarvan voor de deelnemers. Tijdens de transitieperiode lijkt het logisch de opdrachtbevestiging af te ronden voordat je als pensioenfonds het implementatie- en communicatieplan indient bij de toezichthouders. Op dat moment is de inrichting van de nieuwe regeling bekend.

Zowel de AFM als De Nederlandsche Bank (DNB) houden toezicht op onderdelen van de opdrachtbevestiging. De norm heeft niet alleen betrekking op de transitieperiode. Bij een nieuwe of gewijzigde opdracht, en bij ingrijpende wijzigingen in de inrichting daarvan, moet het fonds ook een nieuwe opdrachtbevestiging opstellen.

Onderzoek naar twee onderdelen

Ons onderzoek heeft betrekking op de twee onderdelen van de opdrachtbevestiging waar wij toezicht op houden:
  • We beoordelen de manier waarop het pensioenfonds inzichtelijk maakt wat de gevolgen zijn van gemaakte keuzes voor verschillende deelnemersgroepen in verschillende scenario’s.
  • Daarnaast bekijken we hoe het pensioenfonds heeft onderbouwd in welke mate de regeling passend is voor de verschillende groepen deelnemers.

De Leidraad opdrachtbevestiging (pdf, 365 kB) die we begin juli 2023 uitbrachten, geeft pensioenfondsen houvast bij het opstellen van de opdrachtbevestiging en vormt het kader van onze beoordeling.

Grote mate van vrijheid

De wettelijke kaders en onze leidraad laten veel vrijheid voor eigen invulling van de opdrachtbevestiging. Wij verwachten dat het pensioenfonds zorgvuldige afwegingen maakt en niet alleen aandacht heeft voor de gevolgen voor de gemiddelde deelnemer in een gemiddeld scenario. Het gebruik van een zorgvuldig gekozen set maatmensen kan hierbij helpen.  

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.