Go to content
""
Artikel 19/03/24

Onderzoek naar Indexatie-AMvB en overbruggingsplan

Ook dit jaar hebben veel deelnemers van pensioenfondsen bericht gekregen dat hun pensioen omhoog gaat. Ruim 60 fondsen maakten gebruik van de versoepelde voorwaarden voor indexatie op grond van de indexatie AMvB 2023 of het overbruggingsplan. Wij doen onderzoek naar de manier waarop deze fondsen hierover met hun deelnemers hebben gecommuniceerd. 

Tot 31 december 2023 konden pensioenfondsen besluiten om gebruik te maken van de zogenoemde Indexatie-AMvB 2023, waarbij ze pensioenen verhogen onder versoepelde voorwaarden. Net als bij de Indexatie-AMvB 2022 kon dit al bij een minimale dekkingsgraad van 105%.

Wettelijke communicatievereisten

Daarbij moesten die fondsen wel voldoen aan een aantal communicatievereisten, zoals is na te lezen in de Algemene Maatregel van Bestuur over versoepelde indexatie uit 2023. In het Transitiebulletin van december 2023 hebben we die communicatie-eisen toegelicht.

Ruim 50 fondsen

Half februari hebben we pensioenfondsen die gebruikgemaakt hadden van de Indexatie-AMvB 2023, een informatie-uitvraag gestuurd. Het gaat om ruim 50 pensioenfondsen en kringen van algemeen pensioenfondsen. Zij hadden tot en met 15 maart 2024 de tijd om de vragen te beantwoorden en ons de relevante deelnemerscommunicatie te sturen.

Onderzoek naar communicatie over overbruggingsplan

Vrijwel tegelijk zijn we een onderzoek gestart naar de fondsen die een overbruggingsplan hebben ingediend bij De Nederlandsche Bank (DNB). Deze pensioenfondsen moeten hun deelnemers tijdig informeren over het overbruggingsplan en de onderbouwing daarvan. In het Transitiebulletin van september 2023 hebben we dat toegelicht. We hebben deze fondsen eind februari een informatie-uitvraag gestuurd.

Transitie-ftk

Met een overbruggingsplan mag een pensioenfonds gebruikmaken van het transitie-ftk. In het transitie-ftk gelden andere kortings- en indexatieregels dan in het normale ftk. Je kunt als pensioenfonds zo kortingen voorkomen of eerder indexeren, net als bij de indexatie-AMvB bij een dekkingsgraad vanaf 105%.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.