Go to content
""
Nieuws 10/09/23

Overbruggingsplan ingediend bij DNB? Informeer je deelnemers 

De 6 pensioenfondsen die een overbruggingsplan hebben ingediend bij DNB moeten wettelijk ook hun deelnemers daarover tijdig informeren. Mocht je dit nog niet gedaan hebben, doe dit dan alsnog zo snel mogelijk. 

Wil je als pensioenfonds in de aanloop naar het invaren gebruikmaken van het zogeheten transitie-ftk, dan moet je jaarlijks een overbruggingsplan indienen bij De Nederlandsche Bank (DNB). In het transitie-ftk gelden andere kortings- en indexatieregels dan in het normale ftk. Je kunt als pensioenfonds eerder indexeren als het meezit, maar ook eerder korten als het tegenzit.In het overbruggingsplan beschrijf je onder meer de financiële situatie tot het moment van invaren. Ook onderbouw je waarom het transitie-ftk in het belang is van je (gewezen) deelnemers, pensioengerechtigden en andere aanspraakgerechtigden. 6 pensioenfondsen hebben zo’n overbruggingsplan ingediend bij DNB voor de wettelijke sluitingsdatum van 1 september 2023.

Informeren deelnemers tegelijk met DNB

Het is wettelijke verplicht om je deelnemers tijdig te informeren over het overbruggingsplan en de onderbouwing ervan. Zo neem je deelnemers op hoofdlijnen mee in de transitie. Omdat je als pensioenfonds meerdere jaren achtereen gebruik kunt maken van het transitie-ftk, leg je ook uit wat de verschillende effecten zijn voor deelnemers tijdens de gehele transitieperiode.

Onderzoek door de AFM

Dit najaar starten wij een verkennend onderzoek naar de tijdigheid en de onderbouwing van de communicatie naar deelnemers rond het overbruggingsplan. De AFM onderzoekt of de informatie voldoet aan de informatieverstrekkingseisen in artikel 150p Pw en de algemene eisen aan informatieverstrekking uit artikel 48 Pw.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.