Go to content
""
Artikel 13/02/24

Brief over aangepaste toezichtrapportage

Half februari hebben wij de contactpersonen voor de toezichtrapportage een brief gestuurd over de veranderingen in onze jaarlijkse toezichtrapportage. We hebben de rapportage aangepast aan de nieuwe pensioenwet. Het informatieverzoek zelf volgt zoals gebruikelijk medio april.

Wij sturen alle pensioenuitvoerders ieder jaar in april een informatieverzoek over hun tweedepijlerpensioenen. Deze toezichtrapportage bestaat sinds 4 jaar. Dit jaar verandert de toezichtrapportage voor het eerst. Er komt een aantal vragen bij, onder meer over het risicopreferentieonderzoek en het omgaan met klachten. Andere vragen verdwijnen. De vooraankondigingsbrief is dit jaar eerder dan normaal, zodat je je tijdig kunt voorbereiden.

Bezoek de webpagina

Gedetailleerde informatie over de wijzigingen staan op onze webpagina. Om je te kunnen voorbereiden op de gewijzigde template kun je daar het Excel-invulblad, het specificatiedocument, de taxonomie en een toelichting bij de wijzigingen nu al vinden. De validatieregels volgen zo spoedig mogelijk.

Totale omvang blijft gelijk

De totale omvang van de toezichtrapportage is vergelijkbaar met afgelopen jaren. Dat zal zo blijven, want we laten de rapportage in de komende transitiejaren ongewijzigd. Op deze manier proberen we rekening te houden met de drukke transitieperiode. We hebben aanpassingen gemaakt om het aanleverproces gebruiksvriendelijker en minder foutgevoelig te maken. We hebben de nieuwe toezichtrapportage getest bij een aantal pensioenuitvoerders. Hun waardevolle ervaringen en tips hebben we verwerkt. De inleverdatum voor de rapportageperiode verandert overigens niet, dus uiterlijk 30 september 2024 sluit de rapportageperiode.

Eind april hopen wij de uitkomsten van de uitvraag die we in 2023 over 2022 hebben gedaan te publiceren. 

Vragen?

Als je vragen hebt over het opstellen of aanleveren van de rapportage dan kun je met ons contact opnemen via pensioen@afm.nl. 

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.