Go to content
""
Nieuws 05/02/24

Marktmonitor 2024 voor 6.300 adviseurs en bemiddelaars van start

De eerste groep adviseurs en bemiddelaars kan vanaf 12 februari de Marktmonitor (MMAB) voor 2024 invullen. De MMAB geeft ons inzicht in de markt en wordt onder andere gebruikt om de maatstaf voor de bijdrage in de kosten van het doorlopend toezicht vast te stellen. De Marktmonitor is een toezichtinstrument van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het invullen hiervan is verplicht.

Per groep vier weken de tijd voor invullen

De totale groep van zo'n 6.300 adviseurs en bemiddelaars die de vragenlijst moet invullen, splitsen we op in 3 groepen. Iedere groep is per brief geïnformeerd over per wanneer de vragenlijst voor hen openstaat. De eerste groep adviseurs en bemiddelaars kan vanaf 12 februari de vragenlijst invullen. Groep 2 vanaf 19 februari en groep 3 vanaf 26 februari. Voor het invullen van de vragenlijst krijgen alle groepen 4 weken de tijd.

Invullen in het AFM Portaal

Zodra de digitale vragenlijst is opengesteld, kan de totale groep van zo’n 6.300 adviseurs en bemiddelaars deze invullen via hun account op het AFM Portaal. Op de inlogpagina van het AFM Portaal staat een handleiding waarin wordt toegelicht hoe u zich kunt registreren op het AFM Portaal.

Marktmonitor als toezichtinstrument

De Marktmonitor adviseurs en bemiddelaars is een toezichtinstrument van de AFM. Met de informatie uit de MMAB krijgen wij beter inzicht in de markt en de risico’s. Hierdoor kunnen wij ons toezicht gerichter inzetten en helpen de kwaliteit en het vertrouwen in deze markt te verbeteren. De vragenlijst bevat bovendien de maatstaf voor de bijdrage in de kosten doorlopend toezicht 2023. Deze is gebaseerd op de omzet uit activiteiten waarvoor een vergunningplicht geldt. Wij vinden het in kader van de heffingen belangrijk dat u de omzet zo correct mogelijk invult. Daarom is het dit jaar niet meer mogelijk om schattingen op te geven bij de omzet uit vergunninghoudende activiteiten.

Vragen over Wwft

Is uw onderneming een bemiddelaar in levensverzekeringen en/of maakt u gebruik van het nationaal regime? Dan worden er in de vragenlijst, net als in 2020, ook vragen gesteld over de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Deze vragen gaan over de risico’s op witwassen en terrorismefinanciering en de door uw onderneming genomen beheersmaatregelen daartegen. Wij vragen het Wwft-gedeelte eens per drie jaar uit via de MMAB en zullen de antwoorden op deze vragen gebruiken om onze Wwft-toezichtcapaciteit risicogebaseerd in te zetten.

Ondernemersloket beschikbaar voor vragen

Meer informatie over de vragenlijst vindt u op onze website. U kunt contact opnemen met het Ondernemersloket via ondernemersloket@afm.nl als u na het raadplegen van deze informatie nog vragen heeft. Vermeld bij vragen altijd uw vergunningnummer. Daarnaast is het mogelijk om per e-mail een terugbelverzoek achter te laten door uw telefoonnummer te vermelden samen met het tijdstip waarop u bereikbaar bent. Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, vernemen wij graag welk onderwerp u wenst te bespreken. Meer informatie over het Ondernemersloket.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.