Go to content
""
Nieuws 24/10/23

ESMA benadrukt belang stevig toezicht en gelijk speelveld onder MiCAR

De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft een statement uitgebracht over de inwerkingtreding van de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR). Duidelijk toezicht is belangrijk voor de volwassenheid en betrouwbaarheid van de markt. De AFM is gecommitteerd om sterk toezicht te houden.

In het kort

• Regels nog niet van toepassing in implementatiefase
• Voorbereiden op een soepele transitie
• Duidelijk toezicht is belangrijk voor de betrouwbaarheid van de markt
• Beleggen in crypto-activa blijft risicovol

Regels nog niet van toepassing in implementatiefase

In het door de ESMA gepubliceerde statement wordt de tijdlijn voor de implementatie van MiCAR verduidelijkt. De regelgeving die zich richt op aanbieders en dienstverleners van crypto-activa treedt voor het grootste deel in werking per december 2024. Tot die tijd bevindt MiCAR zich in de implementatiefase en zijn de meeste regels nog niet van toepassing.

Voorbereiden op een soepele transitie

Marktdeelnemers worden opgeroepen alvast plannen te maken voor een soepele transitie. Cryptodienstverleners die overwegen een MiCAR-vergunning aan te vragen in Nederland kunnen zich alvast melden via crypto@afm.nl. De AFM zal binnenkort meer informatie verstrekken over het proces met betrekking tot het aanvragen van een vergunning.

Duidelijk toezicht is belangrijk voor de betrouwbaarheid van de markt

Duidelijk toezicht is belangrijk voor de volwassenheid en betrouwbaarheid van de markt. De AFM is gecommitteerd om sterk toezicht te houden. ESMA roept de verschillende Europese toezichthouders op hun toezichtpraktijken op één lijn te brengen om toezichtarbitrage te voorkomen en een level playing field te bevorderen.

Crypto-activa blijven risicovol

Consumenten worden door ESMA herinnerd aan de risico’s die verbonden zijn aan het aanhouden of beleggen in crypto-activa, ook nadat MiCAR van toepassing wordt.

Het ESMA statement is hier te downloaden.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.