Go to content
""
Artikel 09/11/23

Jaarlijkse toezichtrapportage aangepast aan nieuwe pensioenwet

De AFM verandert een aantal vragen in de jaarlijkse Toezichtrapportage tweedepijlerpensioen nu de nieuwe pensioenwet is ingegaan. We toetsen de nieuwe template deze maand bij een aantal partijen binnen de sector. Na die check communiceren we over de aanpassingen.

Jaarlijks stuurt de AFM alle pensioenuitvoerders een informatieverzoek over de tweedepijlerpensioenen. Deze toezichtrapportage bestaat sinds vier jaar. In die periode is de uitvraag nauwelijks veranderd om de belasting voor pensioenuitvoerders zo laag mogelijk te houden. Nu op 1 juli 2023 de nieuwe Pensioenwet in werking is getreden, is het nodig om de uitvraag aan te passen.

Overstap naar nieuwe contracten

De nieuwe pensioenwet leidt tot nieuwe verplichtingen voor pensioenuitvoerders. Natuurlijk veranderen de pensioenregelingen, maar ook moeten pensioenuitvoerders voldoen aan een aantal nieuwe (gedrags)normen. De meeste pensioenregelingen veranderen pas over een aantal jaar, maar verzekeraars en premiepensioeninstellingen (ppi’s) bieden nu al nieuwe pensioenproducten aan. De AFM gaat daarom de komende tijd werken met één template die bruikbaar is voor zowel ‘oude stijl’ als ‘nieuwe stijl’-contracten.

Gebruikersvriendelijker en minder foutgevoelig

Er komt in de nieuwe template een aantal nieuwe vragen over premieovereenkomsten. Denk bijvoorbeeld aan het percentage risicodekking in het nieuwe partnerpensioen. Daarnaast komen er voor pensioenfondsen en ppi’s vragen over het omgaan met klachten (verzekeraars rapporteren daar al over aan de AFM). Daar staat tegenover dat we ook vragen schrappen. Ook hebben we de template gebruikersvriendelijker en minder foutgevoelig gemaakt, onder meer door verwante data duidelijker te groeperen.

Toetsen

We hebben tijdens het aanpassen van de toezichtrapportage tweedepijlerpensioenen al gesproken met een aantal partijen uit de sector. De komende tijd gaan we bij een aantal partijen toetsen of de vernieuwde uitvraag duidelijk en uitvoerbaar is, en of zij mogelijk nog verbeteringen zien.

Later meer informatie over de veranderingen

Na die toets maken we bekend hoe de template verandert. Dat doen we onder andere via dit Transitiebulletin. Op die manier kun je je van tevoren voorbereiden op de veranderde uitvraag. De rapportageperiode verandert niet, dus begin april sturen we het informatieverzoek uit en 30 september 2024 sluit de rapportageperiode.

 

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.