Go to content
""
Artikel 09/11/23

Populariteit hoog-laagconstructie: grote verschillen tussen pensioenuitvoerders

Eén op de vijf deelnemers kiest bij pensionering voor een hoog-laag- of laag-hoogconstructie. De verschillen tussen pensioenuitvoerders zijn groot; bij vijf uitvoerders kiest (ruim) de helft voor zo’n constructie.

Bijna alle deelnemers die met pensioen gaan, kunnen een keus maken voor een hoog-laag- of laag-hoogregeling. Maar de meesten doen dat niet: 19% van de deelnemers die in 2021 met pensioen gingen, koos voor hoog-laag; 1% voor laag-hoog. Bij hoog-laag krijgen ze de eerste jaren na pensionering een hogere uitkering, en daarna levenslang een lagere. Bij laag-hoog is dat andersom.

Soms minder dan 10%, soms meer dan 50%

Gemiddeld zijn er nauwelijks verschillen tussen pensioenfondsen, verzekeraars en ppi’s. Maar tussen individuele pensioenuitvoerders zien we wel grote verschillen. In onderstaande grafiek hebben we alle pensioenuitvoerders ingedeeld bij wie ten minste 100 deelnemers de keuze hadden voor de hoog-laagconstructie. Bij meer dan de helft van deze uitvoerders kiest minder dan 20% van de deelnemers hiervoor. Maar bij sommige uitvoerders ligt dat percentage veel hoger. Bij 5 pensioenuitvoerders ligt dat percentage zelfs boven de 50%.

""

Toelichting bij staafdiagram

In bovenstaande grafiek is de verdeling te zien van deelnemers dat heeft gekozen voor een hoog-laagconstructie in 2021 bij pensionering. Op de horizontale as is het percentage deelnemers te zien dat koos voor een dergelijke constructie, op de verticale as is het aantal uitvoerders te zien. Uit de grafiek volgt dat er 19 uitvoerders zijn waarbij minder dan 10 procent van hun deelnemers heeft gekozen voor de constructie. Bij 30 uitvoerders was dit tussen de 11 en 20 procent van de deelnemers, bij 17 uitvoerders was dit tussen de 21 en 30 procent van de deelnemers, bij 15 uitvoerders was dit tussen de 31 en 40 procent van de deelnemers en bij 8 uitvoerders was dit tussen de 41 en 50 procent van de deelnemers. Daarnaast zijn er 5 uitvoerders te zien waarbij meer dan de helft van de gepensioneerden koos voor een hoog-laagconstructie.

Hoe zit dit bij mijn deelnemers?

Deze cijfers zijn afkomstig uit ons Sectorbeeld pensioenen 2023, gebaseerd op onze jaarlijkse toezichtrapportage tweedepijlerpensioen. Alle pensioenuitvoerders die daaraan hebben meegewerkt, hebben recent een terugkoppelingsrapport van ons ontvangen. Daarin kun je vinden hoeveel procent van jullie deelnemers kozen voor een hoog-laaguitkering.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.