Go to content
""
Artikel 22/06/23

AFM Pensioenevent: open discussie over gevoelige onderwerpen

Met 250 bezoekers was de opkomst groot bij het AFM Pensioenevent op 1 juni, nog geen twee dagen na de historische stemming in de Eerste Kamer over de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Opvallend waren de open gesprekken over een aantal gevoelige punten. Een kort verslag.

Het was Harmen van Wijnen, voorzitter van het uitvoerend bestuur van ABP, die vrijwel direct aan het begin van het AFM-pensioenevent geen blad voor de mond nam. In zijn interview met AFM-bestuurder Jos Heuvelman zei hij: ‘Die 14 normoverdragende brieven voor fondsen die niet aan de communicatie-eisen bij de Indexatie-AMvB voldaan zouden hebben, dat had je toch niet moeten doen Jos. Geef toe...!’ Jos lichtte toe waarom hij die normoverdrachten wel degelijk terecht vond – de Indexatie-AMvB is weliswaar nieuw, maar vanwege zijn tijdelijkheid en de grote bedragen die ermee gemoeid zijn, hadden fondsen dat in één keer goed moeten doen. De AFM had de lat bovendien niet al te hoog gelegd.

‘Over geen wetsvoorstel zo lang gedebatteerd’

Voor de 250 bezoekers was het AFM Pensioenevent op 1 juni in het Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas de eerste openbare gelegenheid ná de definitieve goedkeuring door beide Kamers van de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Daar werd vaak aan gerefereerd tijdens de bijeenkomst en over nagepraat in de pauzes. In een video-interview, opgenomen na de Eerste Kamer-stemming, vertelde minister Schouten hoe zij terugkijkt op het wetgevingstraject. ‘Heel intensief. Ik kan me geen wetsvoorstel herinneren waarover ik zo lang gedebatteerd heb. Het is heel minutieus behandeld. Daar is het hele wetsproces beter van geworden. Maar het echte werk begint nu pas.’

Keuzebegeleiding: leren van andere sectoren

Het event kende 6 verschillende workshops. Ook hier werd soms open en stevig gediscussieerd. Bijzonder dit jaar was dat een aantal workshops (mede) gegeven werd door externen, die hun praktijkervaring presenteerden. Bij de workshop risicopreferentieonderzoek bijvoorbeeld Edwin Schokker, bestuurder bij SBZ Pensioen. En Laura Straeter van ING bij de workshop keuzebegeleiding. Zij legde uit hoe ING op een gestructureerde wijze gedragsverandering bewerkstelligt door onder meer te kijken naar het wegnemen van drempels voor gewenst gedrag en door te testen wat werkt. Zij deed dit aan de hand van een concreet voorbeeld: hoe help je klanten met weinig spaargeld om toch voldoende te sparen.

Alsjeblieft accepteer marketingcookies om deze video te bekijken.

Impressie van het AFM Pensioenevent 2023

Vragen van deelnemers

Is er straks nog wel pensioen voor mij?’, vroeg de achtjarige Louk aan de 4 leden van het AFM-discussiepanel aan het eind van de middag. Louk stelde de vraag vanaf de straat in Amsterdam, net als vijf andere deelnemers. Panellid Ger Jaarsma (Pensioenfederatie) zag het voor Louk zo somber niet in, onder meer omdat de pensioenopbouw met de Wtp al begint vanaf 18 jaar. Op andere vragen van de straat was het antwoord soms minder makkelijk te geven, al deden Hedda Renooij (pensioenfonds Unilever), Olof King (Consumentenbond) en Ewout van Ommen (DNB) hun best en kwam er een goede discussie op gang.


Stand van Werkenaanonspensioen.nl

Nieuw bij het event was een speciale stand van werkenaanonspensioen.nl, het informatieplatform dat pensioenpartijen (van uitvoerders tot sociale partners) helpt bij de transitie. Bijvoorbeeld met speciale communicatiemiddelen in de toolbox. En door wet- en regelgeving toegankelijker te maken, via bijvoorbeeld een zoektool.

Meer informatie

Hieronder vind je de presentaties en filmpjes van het event. De presentatie van de workshop over keuzebegeleiding is vertrouwelijk en kan daarom niet gedeeld worden.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.