Go to content
""
Nieuws 03/04/23

Wijzigingsbesluit Nrgfo over de vergelijkingskaart

Een wijziging in wetgeving per 1 april 2023 leidt tot een aanpassing van de Nadere regeling gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (Nrgfo). De wijziging heeft betrekking op de introductie van de vergelijkingskaart. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft hierover eerder een consultatie gehouden.

Vergelijkingskaart vervangt dienstverleningsdocument

De wetgever introduceert op 1 april 2023 de vergelijkingskaart voor financieel dienstverleners met een overgangsperiode van een half jaar. De vergelijkingskaart vervangt het bestaande dienstverleningsdocument; het informatiedocument dat financieel dienstverleners aan consumenten/cliënten moeten verstrekken.

Hierbij komt voor financieel dienstverleners de verplichting om potentiële klanten te informeren of zij adviseren op afhankelijke of onafhankelijke basis. In de Nrgfo wordt het format van de vergelijkskaart en het begrip advies op onafhankelijke basis nader uitgewerkt. De gewijzigde Nrgfo is gepubliceerd in de Staatscourant.

De AFM heeft in december 2022 naar aanleiding van de gehouden consultatie een feedbackstatement gepubliceerd over de voorgenomen aanpassingen van de Nrgfo. Via www.afm.nl/vergelijkingskaart kunt u alle relevante informatie over de invoering van de vergelijkingskaart vinden. Hier staan ook instructievideo's en een handleiding voor het opstellen van een nieuwe vergelijkingskaart. 

Contact bij dit artikel

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.