Go to content
""
Nieuws 28/02/23

De vergelijkingskaart vervangt het dienstverleningsdocument

Financieel dienstverleners moeten vanaf 1 april 2023 een vergelijkingskaart aan consumenten verstrekken. Deze is bedoeld voor advies en bemiddeling in producten die onder het provisieverbod vallen. De vergelijkingskaart vervangt het huidige dienstverleningsdocument. Er is een overgangstermijn van 6 maanden.

Informatie begrijpelijker weergeven

Het doel van het aangepaste informatiedocument, genaamd de vergelijkingskaart, is om informatie begrijpelijker weer te geven voor de klant waardoor deze een beter geïnformeerde keuze kan maken. De behoefte voor het aangescherpte document kwam voort uit een evaluatie van het provisieverbod. Hieruit bleek dat het dienstverleningsdocument beperkt effectief is en slechts door een kleine groep consumenten als naslagwerk wordt gebruikt.

Financieel dienstverleners krijgen 6 maanden de tijd om de vergelijkingskaart aan te maken

De Raad van State heeft op 10 januari 2023 het Besluit vergelijkingskaart financiëledienstverleners aangenomen. De vergelijkingskaart vervangt het dienstverleningsdocument per 1 april 2023. Financieel dienstverleners hebben tijdens de overgangstermijn 6 maanden de tijd om het dienstverleningsdocument dat zij al aan consumenten verstrekken te vervangen door de vergelijkingskaart. De DVD-generator zal vanaf 1 april 2023 niet meer beschikbaar zijn.

Vergelijkingskaart aan klant verstrekken en publiceren op de eigen website

De vergelijkingskaart kan vanaf 1 april worden aangemaakt in het AFM Portaal. In een online applicatie kan de financieel dienstverlener alle benodigde informatie invoeren. Vervolgens wordt het standaarddocument aangemaakt en kan deze als pdf worden gedownload. Financieel dienstverleners moeten de vergelijkingskaart verstrekken aan de klant en publiceren op een goed vindbare plek op de eigen website of andere digitale kanalen. Op de AFM-website is een pagina ingericht met alle informatie over de vergelijkingskaart en een handleiding die gebruikt kan worden bij het opstellen van een vergelijkingskaart via de online vergelijkingskaartapplicatie

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.