Go to content
""
Artikel 18/04/23

Inschrijving voor beoordeling communicatieplan open

Vanaf 1 juli start de AFM met het beoordelen van de communicatieplannen voor de transitie. Schrijf je in voor een van onze inlevermomenten. Wij geven dan binnen 8 weken na dat moment terugkoppeling. Het eerste inlevermoment is 1 juli, de deadline om je daarvoor in te schrijven is 6 mei.

Pensioenfondsen, verzekeraars en ppi’s die hun regeling aanpassen aan de Wet toekomst pensioenen (Wtp), dienen een communicatieplan in bij de AFM. Wij organiseren per jaar 4 vaste inlevermomenten voor het communicatieplan. We garanderen in dat geval terugkoppeling binnen acht weken. Je kunt het communicatieplan ook inleveren zonder inschrijving vooraf, maar dan duurt terugkoppeling mogelijk langer.

Hoe werkt het?

Je kiest een datum waarop je zeker weet dat je het communicatieplan bij de AFM kunt hebben aangeleverd. Je schrijft je in door een mail te sturen aan pensioencommunicatieplan@afm.nl. Als je meerdere regelingen uitvoert, geef dan aan of je een of meerdere communicatieplannen gaat inleveren. Je bent ingeschreven als je van ons een bevestiging ontvangt. Inschrijven voor het eerste inlevermoment, 1 juli 2023, kan tot 6 mei.

Tegelijk inleveren met het implementatieplan

Het communicatieplan is een onderdeel van het implementatieplan dat bij DNB moet worden ingediend. Op het moment dat je het implementatieplan bij DNB indient, dien je het communicatieplan in bij de AFM. Je kan het communicatieplan eerder indienen dan het inlevermoment waarvoor je bent ingeschreven; je hoeft dus niet te wachten tot dat moment. Je inschrijving betekent dat je weet dat je uiterlijk 8 weken na dat moment terugkoppeling van ons krijgt.

Deadline voor inschrijven

Inschrijven kan tot 8 weken voor het inlevermoment. Daarna sluiten wij de inschrijving. Mocht je toch nog mee willen voor dat moment, stuur ons dan een mailtje. Mogelijk hebben wij alsnog ruimte om jullie communicatieplan mee te nemen in die beoordelingsronde.

Volgorde van aanmelding

Op elk inlevermoment regelen wij capaciteit om een bepaald aantal communicatieplannen te kunnen beoordelen; we hebben dus een aantal slots per inlevermoment. Inschrijving gaat op volgorde van binnenkomst. Als het inschrijfmoment vol is, ga je mee in het eerstvolgende inlevermoment. Overigens zullen we op dat moment ook kijken of het mogelijk is om het aantal slots alsnog uit te breiden.

Aanleverformulier

Beoordelen binnen acht weken kan alleen door een efficiënte aanpak. Daarom maken we een aanleverformulier. Hierop geef je een samenvatting van belangrijke onderdelen in het plan en een heldere onderbouwing van de keuzes die jullie hebben gemaakt. Dit formulier staat in concept al in de leidraad en komt – na aanpassing aan de definitieve wetgeving – eind mei online.

Meer informatie

Op de pagina voor pensioenuitvoerders staat een actueel overzicht van de inlevermomenten. Daar staat ook onze leidraad voor het communicatieplan (pdf, 414 kB), waarin we handvatten bieden voor het opstellen van het plan. Zorg dat je communicatieplan voldoet aan de handvatten uit de leidraad. Blijf op de hoogte via ons Transitiebulletin.

Je vindt daar eind mei ook het aanleverformulier, dat je vanaf 1 juli 2023 samen met het communicatieplan kunt inleveren in het AFM-portaal. Als je nog vragen hebt, kun je ons bereiken op pensioencommunicatieplan@afm.nl.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.