Go to content
""
Artikel 18/04/23

Communicatie versoepelde indexatie soms onder de maat

Meerdere pensioenfondsen die vorig jaar overgingen tot verhoging van de pensioenen op grond van de ‘Indexatie-AMvB’ hebben daarover niet duidelijk genoeg gecommuniceerd met hun deelnemers. Ze belichtten vooral positieve zaken, maar maakten de gevolgen voor de verschillende generaties niet duidelijk. Ook waren de indexatiebesluiten niet altijd voldoende toegelicht.

Uit ons onderzoek onder 39 pensioenfondsen blijkt dat 14 zich niet aan de wettelijke communicatie-eisen hielden. Zij maakten niet inzichtelijk welke gevolgen het indexatiebesluit heeft, en hoe zij de belangen van alle deelnemers meegewogen hebben in het besluit. Het valt ons ook op dat de informatie over de gevolgen van de indexatie niet altijd goed vindbaar was.

Wettelijke communicatie-eisen

Pensioenfondsen mochten vorig jaar, vooruitlopend op het nieuwe pensioenstel, de pensioenen verhogen op basis van versoepelde indexatieregels. Die stelden een dekkingsgraad van minimaal 105% verplicht, terwijl tot dan toe 110% de eis was. Er gold wel een aantal wettelijke spelregels voor de communicatie. Die hielden onder meer in dat de pensioenfondsen duidelijk moesten maken wat de financiële effecten voor de verschillende deelnemers zijn. Ook moesten de pensioenfondsen uitleggen hoe de belangen van alle deelnemers zijn afgewogen.

Normoverdragende brieven

De pensioenfondsen die zich niet aan deze wet- en regelgeving hielden, hebben we daarop gewezen in een normoverdragende brief. Dit is een informele maatregel, waarmee de AFM de betrokken instelling wijst op het feit dat de wet is overtreden. Hierover is meer te lezen in het handhavingsbeleid van de AFM en DNB.

Lessen voor communiceren tijdens transitie

Ons rapport biedt belangrijke lessen voor het communiceren over de verdeling van vermogen tijdens de pensioentransitie. En natuurlijk voor de toekomstige ‘Indexatie-AMvB’ die het mogelijk maakt ook dit jaar volgens versoepelde regels te indexeren. Wij roepen pensioenfondsen op de aanbevelingen uit het rapport hierbij ter harte te nemen.

Update: De normoverdragende brief van maart 2023 is in november 2023 vervangen door een terugkoppelingsbrief

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.