hanzo_van_beusekom_portret1
Nieuws 19/10/22

AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom treedt toe tot IOSCO Board

AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom is toegetreden tot de Board van IOSCO, de wereldwijde samenwerkingsorganisatie van toezichthouders op effectenmarkten. De benoeming van Van Beusekom is dinsdag 18 oktober bekrachtigd tijdens de jaarvergadering van IOSCO in Marrakesh. Hiermee verkrijgt de AFM een strategische positie in het internationale netwerk met de belangrijkste toezichthouders wereldwijd.

In het kort

  • Hanzo van Beusekom treedt toe tot beleidsbepalend IOSCO-orgaan
  • Benoeming dinsdag 18 oktober bekrachtigd tijdens IOSCO-jaarvergadering
  • AFM verkrijgt strategische positie in internationale netwerk
  • Effectiever invloed AFM op IOSCO-beleidsdiscussies (duurzaamheid, fintech, financiële stabiliteit)

Van Beusekom: 'Het IOSCO Board-lidmaatschap biedt onder meer de mogelijkheid om het bilaterale contact met belangrijke toezichthouders buiten de EU-27 te verstevigen. Ook kunnen we zo meer en effectiever invloed uitoefenen op de mondiale beleidsdiscussies binnen IOSCO, met name over duurzaamheid, fintech en financiële stabiliteit. En daarmee indirect ook op de relaties die IOSCO heeft met andere invloedrijke internationale organisaties, waaronder de Financial Stability Board.

IOSCO Board: beleidsbepalend orgaan binnen IOSCO

De IOSCO Board is het beleidsbepalend orgaan van IOSCO en bestaat uit 35 leden, waarvan 19 leden uit de 17 grootste kapitaalmarkten gemeten naar omvang. Voor 2022-2023 richt IOSCO zich op de volgende thema's: structural resilience of capital markets, data gaps and information sharing, new insights into investor protection, the role of securities markets in capital formation, and financial innovation.

Terugkeer na 4 jaar

De AFM keert na 4 jaar terug in de IOSCO Board. Dit is mede het gevolg van de groei van de Nederlandse kapitaalmarkten na brexit. Het Board-lidmaatschap past binnen de ambitie van de AFM om internationaal meer samen te werken om belangrijke problemen aan te kunnen pakken. IOSCO is de mondiale organisatie waarin markt- en gedragstoezichthouders op de kapitaalmarkten met elkaar informatie en ervaringen uitwisselen en gezamenlijke mondiale standaarden en beleidsrichtingen opstellen.

Journalisten kunnen contact opnemen met Maarten Dijksma, woordvoerder AFM, via 06-11340281 of maarten.dijksma@afm.nl.

Contact bij dit artikel

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.