Go to content
dame_in_overleg
Nieuws 15/03/22

AFM wijst op aanvullende eisen diversiteitsbeleid voor beleggingsondernemingen

In de vernieuwde EBA/ESMA Richtsnoeren, gepubliceerd in 2021, worden aanvullende eisen gesteld aan het diversiteitsbeleid van beleggingsondernemingen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil beleggingsondernemingen er nogmaals op wijzen dat hun beleid op het gebied van benoemingen, opleiding en diversiteit in lijn moet zijn met deze richtsnoeren.

In het kort

Diversiteit: eenzijdig samengesteld bestuur leidt tot groepsdenken
EBA/ESMA komen met nieuwe vereisten voor diversiteit beleid
AFM verwacht duidelijk diversiteitsbeleid van beleggingsondernemingen

Belang diversiteit

Bij een eenzijdig samengesteld bestuur is er een groter risico op groepsdenken. Dit kan leiden tot risico’s doordat bepaalde inzichten niet worden betrokken. Zo leidt een diverser bestuur tot meer evenwichtige besluitvorming.  De Europese Banken Autoriteit (EBA) heeft in 2020 onderzoek gedaan naar de diversiteit bij banken en heeft geconcludeerd dat er nog verbeteringen nodig zijn 

Nieuwe vereisten

Bij het diversiteitsbeleid moest voorheen worden gedacht aan leeftijd, sekse, geografische spreiding, opleiding en ervaring. Volgens de herziene EBA/ESMA Richtsnoeren moet in het diversiteitsbeleid nu ook aspecten worden meegenomen zoals afkomst, kleur, etniciteit, godsdienst, handicap of seksuele voorkeur.  Verder is verduidelijkt dat het ondernemingsbeleid maatregelen moet bevatten om die diversiteit te bereiken, bijvoorbeeld op het gebied van carrièreplanning, opleidingen, actieve reïntegratie van medewerkers na verlof en anti-discriminatie maatregelen. Deze maatregelen zouden dan ook op een bredere kring van toepassing moeten zijn dan alleen op het bestuur. 

Verwachting AFM

De AFM verwacht van beleggingsondernemingen dat zij beschikken over beleid op het gebied van benoemingen, opleidingen en diversiteit van het bestuur. Dit beleid mag wel proportioneel worden ingevuld; de AFM verwacht hier uitgebreider beleid van een beleggingsonderneming met zo’n 200 werknemers dan een met zo’n 5 werknemers. 

Bij de melding van nieuwe dagelijks beleidsbepalers en commissarissen verwacht de AFM dat beleggingsondernemingen ook het diversiteitsbeleid betrekken bij de overwegingen van de benoeming opgenomen in het begeleidend schrijven en de geschiktheidsmatrix van het collectief

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.