Go to content
man-huiskamer-telefoon-400x200
Nieuws 26/01/22

IOSCO consulteert maatregelen om risico’s te beperken van toenemende digitalisering en verspreiding van financiële producten

IOSCO, het internationale samenwerkingsverband van effectentoezichthouders, consulteert maatregelen om de risico’s te beperken van de toenemende digitalisering van het aanbieden en verspreiden van financiële producten en diensten. Zij heeft de voorgenomen maatregelen uiteengezet in een Consultation Report. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is voorzitter van de werkstroom die verantwoordelijk is voor dit report. IOSCO vraagt partijen op de financiële markten uiterlijk 17 maart 2022 te reageren.

Digitalisering biedt kansen voor ondernemingen, uitdagingen voor toezichthouders

Het toenemende gebruik van digitale (handels)platformen, apps en social media verandert het landschap waarin financiële producten en diensten worden aangeboden en verspreid. Dat biedt kansen voor ondernemingen, die zo mogelijk meer klanten kunnen bereiken, ook over de grens. Voor toezichthouders zorgt deze ontwikkeling echter voor de nodige uitdagingen. Met haar voorgestelde maatregelen wil IOSCO nationale toezichthouders helpen om die uitdagingen het hoofd te bieden. Daarmee wil IOSCO in het licht van deze ontwikkelingen het vertrouwen in de financiële markten versterken, om zo particuliere beleggers, als ontvangers en gebruikers van online aanbiedingen en marketing, goed te beschermen.

Maatregelen helpen bij beleid en handhaving

De maatregelen uit het voorstel helpen toezichthouders en wetgevers om beleid en regelgeving te formuleren ten aanzien van digitale aanbiedingen en marketingactiviteiten. Ook biedt het handhavingsvoorstellen die helpen bij het effectief tegengaan van frauduleuze activiteiten. De maatregelen zouden moeten zorgen voor meer duidelijkheid over de handhavingsmogelijkheden van toezichthouders. Ook bevorderen zij de internationale samenwerking tussen toezichthouders en andere buitenlandse autoriteiten.

Reageren mogelijk tot en met 17 maart

IOSCO roept partijen op de financiële markten te reageren op de voorgenomen maatregelen. Dat kan tot en met 17 maart 2022, via consultation-02-2022@iosco.org.

Over IOSCO

Op mondiaal niveau is de International Organization of Securities Commissions (IOSCO) de belangrijkste organisatie voor effectentoezichthouders. De AFM is namens Nederland lid van IOSCO. IOSCO is de internationale ‘standard setter for securities markets’. Dit wil zeggen dat zij algemene principes afspreekt die fungeren als uitgangspunt voor regionale en nationale toezichthouders over het toezicht op effectenmarkten.

Contact bij dit artikel

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.