Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

esma-logo
Nieuws 09/12/20

ESMA introduceert richtsnoeren voor prestatievergoedingen in icbe’s en bepaalde beleggingsinstellingen

De Europese toezichthouder ESMA wil retailbeleggers beter beschermen tegen onnodige kosten. Daarom worden per 5 januari 2021 richtsnoeren van kracht voor prestatievergoedingen in instellingen voor collectieve belegging in effecten (icbe’s) en bepaalde beleggingsinstellingen. Beheerders moeten de prestatievergoedingen van icbe’s en beleggingsinstellingen die nog niet voldoen aan deze ESMA-richtsnoeren aanpassen.

In het kort:

  • richtsnoeren voor prestatievergoedingen 5 januari 2021 van kracht voor beheerders
  • ESMA wil retailbeleggers beter beschermen tegen onnodige kosten
  • pas prestatievergoedingen in icbe’s en beleggingsinstellingen aan als dat nodig is

De ESMA-richtsnoeren stellen nieuwe eisen aan de berekening van prestatievergoedingen in icbe’s en beleggingsinstellingen, en het moment van uitkering. Daarnaast streeft ESMA naar convergentie in het toezicht op (prestatie) vergoedingen in icbe’s en beleggingsinstellingen die aan retailbeleggers worden aangeboden. Om toezichtconvergentie op Europees niveau te bevorderen, integreren de toezichthouders van de Europese lidstaten deze ESMA-richtsnoeren in hun toezichtaanpak. In Nederland is de AFM de bevoegde autoriteit.

Aandachtspunten bij het aanpassen van de prestatievergoedingen in uw icbe’s en beleggingsinstellingen

  • Pas het prospectus, fondsvoorwaarden en essentiële beleggersinformatie van de betreffende icbe’s en beleggingsinstellingen aan
  • informeer huidige en toekomstige beleggers in uw icbe’s en beleggingsinstellingen uiterlijk één maand voordat de wijzigingen ingaan
  • meld deze wijzigingen tijdig en vergezeld van de aangepaste fondsdocumentatie aan de AFM via meldingenaifmd@afm.nl (ook voor icbe’s).

Meer gedetailleerde informatie vindt u in de ESMA-richtsnoeren voor prestatievergoedingen voor icbe’s en bepaalde beleggingsinstellingen. 

Journalisten kunnen contact opnemen met Jojanneke Holtrust-Westerbeek, woordvoerder AFM, via 0611367500 of Jojanneke.Holtrust@afm.nl.

 

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.