Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

signalenmonitor-web
Nieuws 09/04/20

Signalenmonitor geeft beeld van signalen en meldingen aan AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontvangt elke dag tientallen vragen en signalen over haar toezicht en mogelijke misstanden in de financiële sector. In de tweede helft van 2019 waren er ruim 10.000 vragen en bijna 2.500 signalen. Dat blijkt uit de nieuwe Signalenmonitor, waarin de AFM elk halfjaar een toelichting geeft op ontvangen signalen en meldingen. De AFM waarschuwt voor partijen die de coronacrisis benutten om mensen op te lichten.

Signalenmonitor in het kort

  • 10.640 vragen, 2.475 signalen in 2e helft 2019 (heel 2019: 17.258 vragen, 5.227 signalen)
  • Veel vragen van consumenten over hypotheken en pensioenen
  • Gedupeerden waarschuwen voor dubieuze beleggingsaanbiedingen
  • AFM roept mensen op extra alert te zijn op oplichting tijdens coronacrisis 

Vragen en signalen 

In de tweede helft van 2019 kreeg de AFM 10.640 vragen van consumenten en professionals en 2.475 signalen. Consumenten stelden onder meer vragen over kosten die in rekening worden gebracht bij financieel advies, over het oversluiten van hypotheken en de afkoop van pensioen. Professionals vroegen veelal naar toezichtkosten, personentoetsingen en vergunningaanvragen. De AFM ontving meerdere signalen over kredietaanbieders die zonder vergunning opereren.

Lege handen

Veel meldingen kwamen binnen van mensen die benaderd werden door buitenlandse beleggingsondernemingen met een Europees paspoort. Die ondernemingen mogen hun diensten aanbieden in Nederland. Dat gaat soms echter gepaard met dubieuze praktijken. Beleggers reageren bijvoorbeeld op online nepadvertenties en laten dan hun gegevens achter. Zij worden vervolgens overgehaald om te investeren zonder dat zij op de hoogte zijn van de enorme risico’s. In de praktijk blijven zij met lege handen achter.

Toeslaan in onzekere tijden

In de Signalenmonitor waarschuwt de AFM ook voor oplichting tijdens de coronacrisis. Deze crisis kan grote gevolgen hebben voor de financiële situatie van mensen en dat is een voedingsbodem voor schadelijke praktijken. De AFM roept mensen daarom op extra alert te zijn op schijnbaar aantrekkelijke beleggings- en leningsaanbiedingen, phishing en andere vormen van oplichting.

Waarschuwen voor oplichting

‘We weten dat oplichters juist in onzekere tijden toeslaan’, zegt AFM-bestuurder Jos Heuvelman. ‘Mensen zien hun inkomen wegvallen of rendementen verdampen. Dat maakt hen kwetsbaar voor financiële aanbiedingen die niet in hun belang zijn. Wij willen dan ook luid en duidelijk waarschuwen voor oplichting en roepen mensen op mogelijke misstanden vooral bij ons te melden.’

Zie voor meer informatie over cybercriminaliteit in relatie tot het coronavirus ook het bericht van het Digital Trust Center van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Journalisten kunnen contact opnemen met Hendrik Jan Eijpe, woordvoering AFM, via 06 2203 1978 of hendrikjan.eijpe@afm.nl.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.