Terug

Provisieverbod beleggingsondernemingen - Aanbrengvergoedingen

Veelgestelde vragen over Provisieverbod beleggingsondernemingen - Aanbrengvergoedingen

Wat zijn aanbrengvergoedingen?

Aanbrengvergoedingen zijn vergoedingen die een beleggingsonderneming verstrekt voor het aanbrengen van beleggers. Een voorbeeld van een aanbrengvergoeding is de vergoeding die de beleggingsonderneming aan een aanbrenger betaalt wanneer deze een belegger bij de beleggingsonderneming onderbrengt.

provisieverbod-beleggingsdienstverlening-tussenpersoon

Stuur deze vraag door

Zijn alle aanbrengvergoedingen verboden?

Aanbrengvergoedingen vallen onder het provisieverbod als een beleggingsonderneming ze verstrekt of ontvangt met betrekking tot het verlenen van beleggingsdiensten of nevendiensten aan een bepaalde belegger.

Stuur deze vraag door

Waarom zijn aanbrengvergoedingen verboden?

Aanbrengvergoedingen zijn indirecte en niet noodzakelijke provisies die beleggingsondernemingen verstrekken aan partijen die beleggers aanbrengen. Doordat beleggingsondernemingen vergoedingen betalen voor het aanbrengen van beleggers, heeft de aanbrengende partij een prikkel om die beleggingsonderneming te selecteren waar hij de hoogste vergoeding van ontvangt. Het wegnemen van deze prikkel maakt de dienstverlening aan de belegger transparanter en onafhankelijker.

Stuur deze vraag door

Wat zijn voorbeelden van verboden aanbrengvergoedingen?

Een belegger wordt via een financieel planner klant bij een beleggingsonderneming. De beleggingsonderneming betaalt de financieel planner voor het ontvangen van meer dan NAW-gegevens, zoals het financiële plan van de belegger. De beleggingsonderneming verstrekt dan een aanbrengvergoeding die een relatie heeft met de beleggingsdienstverlening aan de belegger. Deze provisie is verboden.

Een vergelijkingswebsite heeft een belegger aangebracht bij een beleggingsonderneming. De beleggingsonderneming betaalt de aanbieder van de vergelijkingswebsite omdat deze de belegger begeleidt tijdens afspraken met de beleggingsonderneming. In de praktijk betaalt de beleggingsonderneming vaak een deel van de beheerfee van de belegger door aan de vergelijkingswebsite. Ook betaalt de beleggingsonderneming deze vergoeding vaak jaarlijks. De beleggingsonderneming verstrekt dan een aanbrengvergoeding die een relatie heeft met de beleggingsdienstverlening aan de belegger. Deze provisie is verboden.

Een vergelijkingswebsite vergelijkt beleggingsondernemingen en heeft een belegger aangebracht bij een beleggingsonderneming. De beleggingsonderneming betaalt de vergelijkingswebsite voor het opstellen van de vergelijking voor deze belegger. De beleggingsonderneming betaalt alleen voor de vergelijkingen voor personen die uiteindelijk klant worden. De beleggingsonderneming verstrekt dan een aanbrengvergoeding die een relatie heeft met de beleggingsdienstverlening aan de belegger. Hier is sprake van een verboden provisie.

Stuur deze vraag door

Wat zijn voorbeelden van toegestane vergoedingen?

Bepaalde vergoedingen zijn nog wel toegestaan. Een beleggingsonderneming mag algemene marketinguitgaven blijven doen. Dit kunnen bijvoorbeeld advertenties zijn of andere vormen van reclame. Ook wanneer een beleggingsonderneming een banner of reclame-uiting op een website plaatst en de aanbieder van de website betaalt voor iedere klik van bezoekers, valt dit niet onder het provisieverbod. Deze vergoedingen hebben geen relatie met de beleggingsdienst.

Daarnaast blijven vergoedingen voor het aanleveren van NAW-gegevens van beleggers toegestaan zolang deze vergoedingen eenmalig zijn en niet afhankelijk zijn van het al dan niet tot stand komen van een overeenkomst met een belegger of op andere wijze een relatie hebben met de beleggingsdienst.

Stuur deze vraag door

Wat zijn de gevolgen voor aanbrengers van beleggers, zoals cliƫntenremisiers?

Cliëntenremisiers en andere aanbrengers mogen geen provisie van beleggingsondernemingen meer ontvangen voor het aanbrengen van beleggers, wanneer deze provisie een relatie heeft met de beleggingsdienst.

Stuur deze vraag door