Terug

ESMA wijst effectenuitgevende ondernemingen uit VK die actief zijn in EU op voorschriften uit Transparantie Richtlijn

Nieuws

accountant-verslaggeving

Voor effectenuitgevende ondernemingen uit het Verenigd Koninkrijk die met aandelen of obligaties toegelaten zijn tot de handel op een gereglementeerde beurs in de EU gelden vereisten uit de Transparantie Richtlijn. Voor het opstellen van hun jaarrekening moeten zij zich houden aan specifieke verslaggevingsvoorschriften. Europees toezichthouder ESMA bracht daar eerder dit jaar een verklaring over uit.

Voorschriften bij geconsolideerde én enkelvoudige jaarrekening

Voor ondernemingen die zowel een geconsolideerde als enkelvoudige jaarrekening opmaken, gelden verschillende voorschriften. Hun geconsolideerde jaarrekening moeten zij opstellen op basis van (EU-)IFRS of verslaggevingsvoorschriften uit een derde land die equivalent is aan EU-IFRS (Canada, China, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten).

Ondernemingen worden aangemoedigd om hun enkelvoudige jaarrekening, die zijn mogen opstellen volgens UK GAAP, in de EU te publiceren. Dat mag dan alleen als de minimuminformatie is opgenomen.

Voor alle effectenuitgevende ondernemingen geldt dat zij dan, voor zover van toepassing, de minimumkapitaal- en aandelenkapitaalvereisten en informatie over de liquiditeit moeten opnemen in de geconsolideerde jaarrekening.

Ondernemingen die aandelen uitgeven moeten bovendien de dividendberekening en het vermogen om dividend uit te keren, in de geconsolideerde jaarrekening vermelden.

Voorschriften bij alleen enkelvoudige jaarrekening

Effectenuitgevende instellingen die alleen een enkelvoudige jaarrekening opmaken, moeten deze opstellen op basis van (EU-) IFRS of verslaggevingsvoorschriften uit een derde land die equivalent is aan EU-IFRS (Canada, China, Japan, Zuid-Korea en de US).

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel