Terug

Wft-diploma Pensioen wordt verplicht voor advies over pensioenuitkering

Nieuws

handje

Financieel adviseurs moeten vanaf 1 april 2019 een Wft-diploma Pensioen hebben als zij een consument adviseren over de aankoop van een variabele of vaste pensioenuitkering uit zijn tweede pijler pensioen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) roept adviseurs op goed te kijken naar hun dienstverlening en of zij beschikken over de juiste diploma’s.

In 2018 zijn de vakbekwaamheidseisen van de Wet op het financieel toezicht (Wft) geëvalueerd. Daardoor is het diploma Pensioen aangepast. Vanaf 1 april 2019 zijn de kennis en vaardigheden voor advies aan consumenten over de aankoop van een variabele of vaste uitkering uit een tweede pijler premie- of kapitaalovereenkomst opgenomen bij dit diploma.

Kijk tijdig naar dienstverlening en juiste diploma’s

Momenteel zijn deze vakbekwaamheidseisen opgenomen in het diploma Vermogen. Beschikt een financieel adviseur vanaf 1 april 2019 over het diploma Vermogen, maar niet over het diploma Pensioen? Dan mag hij géén advies meer geven over de aankoop van een variabele of vaste pensioenuitkering.

Voor advisering over het doorbeleggen in derde pijler lijfrenteverzekeringen na expiratie verandert niets. Voor dit advies is het diploma Vermogen van toepassing.

Nieuwe toetstermen

Het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) biedt meer informatie over de reikwijdte en de eind- en toetstermen van de opleidingsmodule Pensioen per 1 april 2019.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel