Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

nieuwsbericht-adviseur-klant-paars-gevuld
Nieuws 27/06/17

Insurance Distribution Directive: wat verandert er voor u?

De Insurance Distribution Directive (IDD) treedt op 23 februari in werking. De IDD is van toepassing op verzekeraars, gevolmachtigd agenten, adviseurs/bemiddelaars in verzekeringen en partijen die als aanvulling op een product of dienstverlening bemiddelen in verzekeringen (zoals autoverhuurbedrijven en reisorganisaties). In deze Q&A’s leest u wat de richtlijn precies inhoudt en wat die met zich meebrengt voor u.

Het doel van de IDD is het creëren van een eerlijk speelveld voor alle partijen die betrokken zijn bij de distributie van verzekeringen, het verbeteren van de bescherming van de consument en het bevorderen van de Europese interne markt voor financiële diensten.

Op 23 februari 2018 moeten alle partijen die betrokken zijn bij de distributie van verzekeringen, voldoen aan de nieuwe regels van de IDD. De richtlijn bevat regels over uiteenlopende onderwerpen. Van vakbekwaamheid tot vergunningsverlening en registerinschrijving en van grensoverschrijdende dienstverlening tot het opstellen en het verstrekken van het informatiedocument schadeverzekeringen (het IPID) voorafgaand aan het sluiten van een overeenkomst.

Sommige onderwerpen worden verder ingevuld door de Europese Commissie in gedelegeerde richtlijnen of verordeningen. Daarna zal de wetgever het BGfo Wft en andere besluiten aanpassen aan de richtlijn IDD. De AFM zal u de komende periode op de hoogte houden van de nieuwe regels. Lees in deze Q&A alvast over de IDD en de wetswijzigingen op Wft- niveau.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.