Terug

Speech Gerben Everts: verdere centralisatie van toezicht nodig voor echte Capital Markets Union

Lezing Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

speech

De zogenoemde Capital Markets Union - het voorstel van de Europese Commissie om binnen Europa de kapitaalmarkten te verenigen tot één markt - maakt Europa sterker, minder afhankelijk van bankfinanciering en waarschijnlijk minder gevoelig voor financiële crises. Het voorstel voorziet echter niet in verdere centralisatie van het Europese toezicht op de kapitaalmarkten.

"Naar mijn mening is dit een gemiste kans. Als we een echt geïntegreerde kapitaalmarkt in de Europese Unie willen bouwen, moet die direct vergezeld gaan van goed toezicht op Europees niveau en niet pas nadat een volgende crisis die weeffout blootlegt"

“Naar mijn mening is dit een gemiste kans. Als we een echt geïntegreerde kapitaalmarkt in de Europese Unie willen bouwen, moet die direct vergezeld gaan van goed toezicht op Europees niveau en niet pas nadat een volgende crisis die weeffout blootlegt.”

Dat zei bestuurslid Gerben Everts van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een toespraak voor de Association for Financial Markets in Europe (AFME) op 4 november 2015. “Om een goed functionerende en geïntegreerde Capital Markets Union te krijgen, moeten onnodige juridische of toezichtbarrières voor grensoverschrijdende investeringen worden verwijderd.”

Het resultaat van het toezicht op de kapitaalmarkten moet in heel de Europese Unie gelijk zijn. Dat kan bijvoorbeeld door het delen van goede voorbeelden, gedeelde interpretaties van wet- en regelgeving en gezamenlijke toezichtprioriteiten. Ook moet het mogelijk zijn om actie te ondernemen om serieuze en hardnekkige afwijkingen in de uitkomsten van het toezicht te corrigeren.

Everts gaf in zijn speech verder aan dat de financiële sector en toezichthouders zelf de hoeveelheid nieuwe regelgeving wel moeten kunnen verwerken. "Daarom is het belangrijk om nieuwe regelgeving niet in isolatie te ontwerpen, maar in verbinding (..) Het is noodzakelijk om te luisteren naar de sector bij de ontwikkeling van technische standaarden. Uiteindelijk wil Europa regels die hun doel op de meest effectieve manier bereiken. Regels die in de praktijk werken. Daarom moeten we in verbinding blijven en samenwerken – waar mogelijk.”

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel