Terug

Minister beantwoordt Kamervragen over AFM-onderzoek naar beleggingsdienstverlening

Kamerbrief Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft dinsdag 25 maart de Tweede Kamer laten weten het zorgwekkend te vinden dat uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar voren komt dat banken en beleggingsondernemingen de kwaliteit van beleggingsdienstverlening dienen te verbeteren.

“De banken en beleggingsondernemingen hebben erkend dat verbeteringen noodzakelijk zijn en hebben toegezegd dat zij deze verbeteringen zullen doorvoeren. Een aantal partijen heeft al verbetermaatregelen doorgevoerd” schrijft hij in antwoord op Kamervragen van de SP.

Onderzoek AFM

Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat de kwaliteit van beleggingsdienstverlening van enkele banken en beleggingsondernemingen is voldoende tot goed. Bij het merendeel van de beleggingsondernemingen en banken dient de kwaliteit nog wel verbeterd te worden.

Het onderzoek richtte zich op banken en beleggingsondernemingen die vermogensbeheer of beleggingsadvies aanbieden aan vermogende beleggers. De AFM heeft van dertien ondernemingen in 142 dossiers de cliëntinventarisatie, de passendheid van de beleggingsportefeuille en het beleggingsbeleid beoordeeld.

Banken en beleggingsondernemingen hebben toegezegd dat zij de kwaliteit van beleggingsdienstverlening zullen verbeteren. Een aantal partijen heeft al verbetermaatregelen geïmplementeerd. De kwaliteit van de beleggingsdienstverlening is vanaf dit jaar nog belangrijker geworden, nu klanten rechtstreeks gaan betalen voor advies na invoering van het provisieverbod voor beleggingsondernemingen.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel