Terug

Column Michiel Denkers: 'Open de deur voor de goede adviseur'

Artikel Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

blog

Goede onafhankelijke adviseurs die financiële oplossingen van een grote groep aanbieders vergelijken voorzien in een behoefte van de klant. Om dit waar te maken, hebben deze adviseurs toegang nodig tot de beste producten en tot juiste informatie. Dit schrijft Michiel Denkers, hoofd toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), in VVP waarin hij aanbieders van financiële producten oproept 'de deur open te zetten voor goede adviseurs'.

"In de praktijk lopen adviseurs zonder samenwerkingsovereenkomst er tegenaan dat zij relevante en actuele informatie over bijvoorbeeld rentetarieven of wijzigingen in voorwaarden niet eenvoudig kunnen vinden", constateert Denkers. "Dit werpt een drempel op en zet klanten van deze adviseurs onterecht op een achterstand. Dat moet dus beter. De productinformatie die aanbieders beschikbaar stellen aan klanten, moet toereikend zijn voor het geven van een kwalitatief goed advies."

In zijn column stelt hij onder meer dat het in het belang van de klant kan zijn om de toegang volledig open te zetten als een aanbieder ervoor kiest om te werken met onafhankelijke adviseurs. "Sommige aanbieders zijn hier terughoudend in, uit strategische overwegingen, vrees voor hun reputatie of aansprakelijkheid. Omdat toegang bieden aan een adviseur voelt als verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteit van zijn advies”, aldus Denkers. 

Bron: VVP, vakblad voor financieel adviseurs – 17 december 2014


De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel