Terug

Aandacht TROS Radar voor beschikbare premieregelingen

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Het televisieprogramma TROS Radar heeft maandag 14 oktober aandacht besteed aan pensioen op basis van beschikbare-premieregelingen. Dit zijn pensioenproducten waarbij de inleg vaststaat maar de uiteindelijke opbrengst onzeker is. De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) heeft hierover vorige maand een nieuwsbericht gepubliceerd dat gaat over mogelijke teleurstellingen bij de verzekeringsproducten voor collectieve beschikbare-premieregelingen.

Dit nieuwsbericht volgde op een verkennende analyse van deze verzekeringsproducten met de vraag of ze kostenefficient, nuttig, begrijpelijk en veilig zijn. Het feit dat deze pensioenproducten soms niet aan de verwachting voldoen en bijvoorbeeld achterblijven bij pensioenregelingen bij een pensioenfonds, kan meerdere oorzaken hebben.

Aanbevelingen

De aanbevelingen van de AFM, die worden gedeeld door het Verbond van Verzekeraars, gaan voornamelijk over informatie en kosten. De informatieverstrekking van verzekeraars (samen met werkgevers) aan deelnemers moet consistenter en completer, over bijvoorbeeld scenario's, de dekking van risico's (wel of geen nabestaandenpensioen) en de kosten van garanties in producten met een gegarandeerde opbrengst.
 
Ook de keuze voor een bepaalde premiestaffel heeft invloed op de hoogte van een pensioen op basis van een beschikbare-premieregeling. De AFM signaleert dat de bestaande fiscale regelgeving voor premiestaffels in beschikbare-premieregelingen niet goed aansluit bij de huidige economische omstandigheden. Hierdoor is er een extra risico voor de pensioenopbouw, en wordt de pensioenopbouw in deze regelingen meer beperkt dan in uitkeringsregelingen. 

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel