Terug

Zorgverzekeringen: wat doet de AFM?

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houden toezicht op zorgverzekeringen. Jaarlijks maken aan het eind van het jaar zorgverzekeraars weer volop reclame voor hun producten om u over te halen over te stappen naar een andere zorgverzekering. Wat doet de AFM eigenlijk met zorgverzekeringen?

Omdat er overlap bestaat tussen de wettelijke bevoegdheden van de AFM en de NZa zijn werkafspraken vastgelegd tussen AFM en de NZa.

Wat doet de AFM?

Volgens de werkafspraken tussen de AFM en de NZa houdt de AFM gedragstoezicht op de aanbieders van de aanvullende verzekering. Ook houdt de AFM toezicht op bemiddelaars (Wet financieel toezicht) en accountants (Wet toezicht accountants) op dit gebied. De AFM houdt geen toezicht op transparantiebepalingen.

Wat doet de NZa?

De NZa is volgens de werkafspraken belast met gedragstoezicht op aanbieders van de basisverzekering, zij houdt toezicht op transparantiebepalingen (Wet marktordening gezondheidszorg) en de klachtenregelingen van aanbieders van ziektekostenverzekeringen voor consumenten.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel