Terug

Geldloket beantwoordt vragen over geldzaken

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Eind mei zijn twee Geldloketten geopend, in Amersfoort en Den Bosch. Het Wijzer in geldzaken Geldloket geeft praktische hulp en voorlichting over persoonlijke geldzaken. Een overgrote meerderheid van de Nederlanders vindt het een goed initiatief. Ook de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) is enthousiast.

Gratis hulp

Veel mensen hebben moeite om hun weg te vinden in de hoeveelheid financiële informatie en tools op internet. Bij de fysieke Geldloketten wordt de bezoeker gratis geholpen met vragen over geldzaken. Het is een initiatief van Wijzer in geldzaken, een platform van ruim 40 partijen waaronder de AFM. Het Geldloket in Amersfoort is een pilot in samenwerking met schuldhulpverlener Stadsring51. Het proefproject in Den Bosch is gevestigd bij het Juridisch Loket.

Geen advies

“Het Geldloket geeft geen advies over financiële producten. Het Geldloket informeert en geeft voorlichting” zei minister De Jager bij de opening in Amersfoort. Voor financieel advies, een aanbeveling voor een specifiek product van een specifieke aanbieder, is een vergunning van de AFM verplicht. De vergunning is te controleren in het register van de AFM: www.afm.nl/register. Of via de consumentvriendelijke versie van het register 'Controleer je aanbieder'.

Nederlanders positief over Geldloket

Uit Consumentenonderzoek van de AFM uit april 2012 onder 414 consumenten die representatief zijn voor Nederland, blijkt dat ruim driekwart van de consumenten nog nooit van Geldloket heeft gehoord. Na uitleg over het Geldloket, vindt een overgrote meerderheid het een goed initiatief. En 57% van de respondenten denkt (misschien) gebruik te gaan maken van het Geldloket.

Informatie actief gebruiken

Het AFM rapport “Een volgende stap naar meer pensioeninzicht: pensioeninformatie actief gebruiken” beschrijft het belang om (pensioen)inzicht bij consumenten te verhogen. En noemt het Geldloket als een voorbeeld van hoe dat zou kunnen. Het Geldloket beantwoordt geldvragen en bevordert daarmee het financieel bewustzijn. Zo weet de consument of hij op zoek moet naar passend advies bij het maken van financiële keuzes. Dit initiatief past daarom goed bij het streven van de AFM naar eerlijke en transparante financiële markten.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel